InfoPont Ajánló Magazin
Utazó

Karácsony Portugáliában

Duncsák Krisztina magyar nyelvű, telepített idegenvezető, utaskísérő és esküvőszervező Portugáliában. 13 éve él kint. Úgy ismeri az országot és szokásait, mint a tenyerét. A Portugál karácsonyi szokásokba, a közkedvelt karácsonyi fogásokba enged nekünk bepillantást ebben a cikkben.

Mivel az ország legnagyobb része katolikus vallású, így több pontban is hasonló szokásokkal rendelkeznek, mint mi. Viszont sok eltérő dologgal is találkozhatsz karácsonykor, ha Portugáliában jársz. Már meglehetősen korán, sokszor november végén felállítják a karácsonyfákat otthonaikban és mindent kivilágítanak fényekkel. Ettől a városok gyönyörűen díszítettek lesznek és mindenki karácsonyi, meghitt hangulatba kerül egész korán. Érdemes ilyenkor andalogni a városok utcáin. A fényeken kívül egész Betlehemet, portugálul Presépio-t lehet látni mindenfelé és rénszarvasokat. A fákat legtöbbször saját maguk által készített díszekkel díszítik vagy a helyi kézművesek portékáját vásárolják meg a helyi piacokon, őket támogatva.

Az adventet övező hagyomány szintén honos. Coroa do Advento a koszorú neve, amit a portugálok kitesznek az asztalra és meggyújtják. A Szenteste hivatalos neve ott Consoada. A közös karácsonyi vacsora után mindenki hivatalos az Éjféli Szentmisére.

Ami nagyon eltér a mi szokásunktól, az az, hogy itt nem jön a Télapó a gyerekekhez december 6-án. Pai Natal, aki érkezik. Ő hozza a karácsonyi ajándékokat a Jézuska helyett december 24-én. Ráadásul nem mikulászsákba, hanem hagyományosan, cipőbe rejti az ajándékokat, a kémény közelében, ahol aztán karácsony reggelén megtalálhatják a csemeték.

Portugáloknál a hagyományos étel a tőkehal, azaz Bacalhau. Gyakran ajándék gyanánt is ezt adják egymásnak a felnőttek. Itthon elképzelni sem tudom, milyen muris arcot vágna az, aki kicsomagolva az ajándékát, egy tőkehalat pillant meg.

Vacsorára a szokásos ünnepi étel a csirkeleves, a főtt tőkehal burgonyával és káposztával, valamint tájegységenként eltérően, néhány vidéken a polip rizzsel. A sült bárány, a sült malac, a kecske és a pulyka is rendszeres az asztalon, utóbbi naranccsal díszítve. Ez nagyon eltér régiónként, tartományonként, hol, melyik kerül az ünnepi menübe.

A finom édességek, desszertek sem maradhatnak el. A „Broas” a portugál kukoricakenyér, „Rabanadas”, az édes francia pirítós és „Filhó”a sütőtök felhasználásával készülő finomság is ilyen kifejezetten ünnepi desszertnek számít. A „Bolo rei”, az ünnepi torta is elmaradhatatlan. Kandírozott gyümölcsök díszítik, és szívesen fogyasztják a helyiek. Ilyenkor előkerül mindenképp a híres portói bor is, ami desszert bor. A vacsora méltó zárásaként ezt fogyasztják.

Portugáliában minden időt kihasználnak az emberek karácsonykor a családi együttlétre. Igyekeznek az ünnepeket stressz mentesen, rohanás nélkül a családdal tölteni, szeretetteli közegben, gyönyörűen feldíszített környezetben.


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Cirkuszi Csodagömb a fa alatt

Zalai Mariann

Ugye Te nem vagy Grincs? 3+1 meglepő kulturális különbség tengeren innen és túl

Szabó Ildikó

A Portugál Riviéra – Cascai és Estoril

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben