Utazó
Karácsony négy égtájon
  • 2019. december 4.

  Costa Rica

A karácsony a Costa Rica-ban a tanév végén érkezik – tehát az emberek nagyon várják, hogy mehessenek a tengerpartra! Az emberek ilyenkor szép trópusi virágokkal díszítik házukat. A kis Jézus születésnek makettje, amelyet Pasitonak hívnak szintén a díszités része.

A hagyományos figurák mellett az emberek más szereplőket is beletesznek, beleértve házakat és különféle állatokat. A karácsonyi koszorúk cipruságból készülnek, és piros kávébogyókkal, szalagokkal vannak díszítve. Costa Rica-ban az ajándékot „Niño dios” (Gyerek Isten, kis Jézus) vagy „Colacho” (Szent Miklós másik neve) hozza. Karácsony estéjén mindenki felveszi
a legjobb ruháját, és elmegy az éjféli misére, majd elfogyasztják a levelekben sütött csirkéből, sertésből álló karácsonyi menüt. Hozzá tojássört és rumpuncsot isznak.
Majd kezdődnek a fiesta-k, utcabálok, rodeók, parádék!

Görögország

Szenteste a gyerekek kimennek az utcára és “kalanda”-kat, azaz karácsonyi dalokat énekelnek. Dobon és triangulumon játszanak közben és olykor kisméretű játékhajókat is visznek magukkal, melyet aranyra festett mogyorók díszitenek. Ez nagyon régi hagyomány. Ahogyan a fatál is, melynek szélén egy darab drótot átfűznek és erre teszik rá a bazsalikommal körbetekert fakeresztet is. Egy kis vizet tesznek a tálba, hogy a bazsalikom ne száradjon ki. Naponta egyszer valaki, rendszerint az anya a családban szentelt vízbe mártja a keresztet és befröcsköli vele a ház minden szobáját. Ez tartja távol a “kallikantzaroi”-kat, azaz rossz szellemeket, akik a karácsony és Vízkereszt közti 12 napban jelennek meg. A Föld közepéből jönnek és a kéményen keresztül jutnak be a házba.
A kallikantzaroi-k olyan rosszaságokat csinálnak, mint kioltják a tüzet, vagy kifuttatják a tejet.

Grönland 

A sarkvidéki falvakban karácsony eljöttével a családok meglátogatják egymást és együtt ünnepelnek. Kávét isznak, süteményt esznek, és díszesen csomagolt ajándékokat adnak egymásnak. A hagyományos ajándékok általában szánkók, pár csiszolt rozmár agyar vagy fókabőr kesztyű. A gyerekek házról-házra járnak és énekelnek. Karácsony estéjén misét tartanak, és a legtöbb ember megjelenik, sokan népviseletben. Néhány ember a fehér anorakot vesz fel, amelyeket különleges alkalmakkor viselnek. Karácsonyfát Dániából kell importálni, mert alig nőnek fák Grönlandon. A fákat gyertyák, díszek és a “kamiks” néven ismert selyemnadrág kis változatai díszítik. A fákat hagyományosan december 23-án este díszítik. Azok számára, akik nem használnak importált fát, előfordulhat, hogy virágokkal díszített hagyományos uszadékfájuk van. Van néhány elég furcsa étel a grönlandi ünnepi asztalon. A “mattak” például bálnabőrbe csomagolt bálnazsír, amelynek elméletben kókusz íze van, de olykor annyira kemény, hogy lehetetlen megrágni, így egyben lenyelik. A másik étel a “kiviak”, amely a sarkvidéki madár, az auk nyers húsa fókabőrbe csomagolva, és sok-sok hónapon át érlelve. habár furán hangzik, ételkülönlegességnek számít Grönlandon.

Falkland-szigetek

Mivel a déli féltekén élnek, náluk nyár van karácsonykor, hosszú napsütéses napokkal. A szigetek sok szokásukban osztoznak a brittekkel. Nagyon kevés fa van a szigeteken (nagyon szeles!), ennek ellenére állítanak karácsonyfát, még ha műanyagot is. Rendszerint bárányt álalnak ilyenkor, mivel rengeteg bárány van a szigeteken. Nagyon drága
lenne pulykát importálni Dél-Amerikából vagy Nagy-Britanniából. A helyiek minden évben pantomim előadással ünneplik a karácsonyt és utolsó este a sziget kormányzóját adják elő, aki az angol királynő hivatalos megbízottja, és finoman viccet is csinálnak belőle. Népszokás szerint a Télapó segítői, a törtpék szállnak ide távoli tanyákról és hozzák el az ajándékokat. Szenteste összegyűlnek az emberek a bálnacsont árkád alatt (amely két kékbálna állkapocs csontjából készült) a Katedrális szomszédságában Stanley-ben. Karácsony második napján lóversenyek tartanak, melyben bárki részt vehet.

happy wheels