InfoPont Ajánló Magazin
AjánlóKiemelt tartalom

Kalandozás a múltban

Van egy hely a városban, ahol 1 órára elfelejtettem, hogy milyen évet is írunk. A Budapesti Retro Élményközpontban járva, egy pillanat alatt megrohamoztak a nosztalgikus élmények, és visszarepültem a gyermekkoromba. Csapatzászlók előtt fényképezhettem magam, bekukucskáltam a Gazdagréti lakótelep makett házaiban rejlő kis polcokra, amelyek mindegyikében egy-egy olyan meglepetés tárgy rejtőzött, ami mind-mind a gyermekkoromra emlékeztetett. Végigsétálva a kiállításon sorra értek a múltba repítő Aha élmények. Fabulon Ágitól kezdve a 70-es évekbeli Híradó stúdióján át a légvédelmi rakétáig, záporoztak rám a régmúlt emlékei. Horváth Ákossal, a Budapesti Retro Élményközpont tulajdonosával beszélgettünk.

Honnan származik a kiállítás ötlete?

Egyik barátommal Németországban jártam és ott láttam egy hasonló múzeumot, amely a kelet-német blokk tematikájára épült és nagyon megfogott, magával ragadt. Akkor fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy milyen jó lenne Magyarországon is valami hasonló programlehetőség. Az üzleti koncepció az volt, hogy bár a belváros tele van vendéglátóhellyel és üzletekkel, mégsincs olyan szórakozási lehetőség, ahol egy turista akár néhány órát eltölthetne. Ez volt a kiindulópont.

Ha már a turistákat említed, egy külföldinek mit tud adni ez a kiállítás?

A hasonló történelmi múlttal rendelkező országból, pl. a volt Kelet Németország területéről vagy a volt Szovjetunióból érkező turistáknak nosztalgikus program a kiállítás bejárása.

A nyugatról jött vendégeknek pedig kuriózumnak számít, hiszen testközelből láthatják a volt kommunista jelképeket, amit eddig mondjuk csak a történelemkönyvekből ismertek. A Lenin kép, a vörös csillag, a régi kitüntetések és különböző retró tárgyak, mostani szemmel akár viccesek is lehetnek egy nyugati ember számára.

Az Élményközpontot úgy próbáltunk kialakítani, hogy az interaktív játékok legnagyobb része érthető legyen mindenki számára, ezért feliratoztuk őket négy nyelven, illetve a csoportok mellé igény szerint idegennyelvű vezetést is adunk.

Hogy fogtál neki a munkához, hogy indult el az ötlet megvalósítása?

Az első lépésben, amikor a helyet megszereztem, itt még egy óriási irodakomplexum volt, nagyon romos állapotban. Bő másfél-két éves kitartó és meglehetősen költséges munkával alakítottunk ki a mai formájára. A vendéglátó egységnek adott volt a helye, mindenképpen az utcafrontra terveztük, hogy az erre járók is betérhessenek. Mindezek után kezdődött el az a tervezés, hogy a kitalált tematikát milyen sorrendben vagy milyen elrendezésben kezdjük el megépíteni, és az is, hogy pontosan milyen tárgyakat mutassunk majd be. Blokkosítottuk a témákat, mint pl. gyerekkor, műszaki cikkek, számítástechnika, űrhajózás, híradózás, hogy csak példákat említsek. Kihívás volt az is, hogy hogyan készítsünk egy olyan bejárási útvonalat, aminél a látogatóknak nem kell kétszer végigmenni ugyanazon az útvonalon. Végül egy liftet építettünk be, ami által körüljárhatóvá vált a kiállítás.

A belsőépítészeti kivitelezés közel négy évet vett igénybe, hiszen a belső terekben szinte minden egyedileg gyártott. Az itt látható tárgyak azonban 99%-ban teljesen eredetiek és szintén 4 éves kutatómunka eredménye, hogy sikerült összegyűjteni őket, ráadásul mindenből igyekeztük a legjobb állapotúakat megtalálni.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Terveink között szerepel, hogy megkeressük az iskolákat és osztályoknak tartunk majd tárlatvezetéseket. Ilyenformán kapcsolódni tudunk a történelem órákhoz is. De a diákokon keresztül például a szülőket is el tudjuk érni, már csak azzal is, hogy a gyerekek lelkesen mennek haza tőlünk és viszik a hírét az itt látottaknak. Legközelebb már szülőkkel jönnek vissza.

Ezen kívül novemberben elindultak kisebb rendezvényeink, kialakítottunk egy kis színpadot a bisztróban, ahol saját szervezésű programokat, beszélgetéseket, házi koncerteket szervezünk.

+36-70-429 9544
office@budapestretro.com
1051 Budapest, Október 6. utca 4.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Nyárindító Kaktuszbörze a Budai Virágműhelyben

InfoPont

A vasárnapi non plusz ultra: Yoga Connection Budapest

InfoPont

Budapesti Illusztrációs Fesztivál

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben