InfoPont Ajánló Magazin
BalatonKikapcsoló

István, a Király a Keszthelyi-öbölben

Az elmúlt évek tapasztalata és az előzetes visszajelzések alapján minden eddiginél több versenyzőre számíthattak a szervezők a Nyugat-Balaton egyik legjelentősebb vitorlásversenyén, az István, a Király Kupán. Augusztus 20-án több mint 100 hajó indult a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért – mondta Gárdos Péter, a szervező, a Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke.

Az István, a Király Kupa vitorlásverseny csaknem 40 éves múltra tekint vissza, de az utóbbi néhány évben indult igazi fejlődésnek. A népszerűség növekedésének egyik markáns oka, hogy a nyugati medence vitorlázói is ki vannak éhezve a regattákra, versenyekre és az azt követő parti eseményekre. Ezekből szép számmal akad a Balaton középső és keleti medencéjében, amelyek elérése Keszthelyről azonban sokszor nehézkes.

Gárdos Péter, KTC Fotó: Drajkó- Egressy Orsolya

A Keszthelyi Túravitorlás Club (KTC) elnöke szerint talán ez az egyik oka, hogy a helyi rendezvény sokáig csak családias volt. Az elmúlt évek egyre nagyobb érdeklődését tapasztalva viszont minden esély meg van arra, hogy a Balaton egyik meghatározó vitorlás eseményévé nője ki magát az István, a Király Kupa. Ennek köszönhetően a Nyugat-Balaton is fontosabb szerepet tölthet be a tó sportéletében.

A verseny egyre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy rekordszámú jelentkezéssel zárult a nevezés: összesen 194 vitorlázó 74 hajóval vett részt a futamon. A pénzdíjas versenyen az indulók ebben az évben a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért küzdöttek, több hajóosztályban. Sokan érkeztek gyönyörködni az északi partot is érintő vitorlásokban, ennyi hajót egyszerre ritkán lehet látni a Keszthelyi-öbölben.

„Az elmúlt évtizedekben a Balaton nyugati medencéjében némileg háttérbe szorult a vitorlássport, különösen a nagyobb versenyek. Ezen szeretne változtatni a KTC. Ennek érdekében nemcsak a verseny népszerűsítésére, hanem annak közösségépítő erejére is nagy hangsúlyt fektetünk. Ebben nagy segítséget nyújtanak a támogatók, akiknek növekvő száma is azt jelzi, hogy évről évre erőteljesen nő a kupa presztízse. A szponzorok között ráadásul már nem csupán helyi cégek, hanem országos méretű vállalatok is megtalálhatóak. Mindez fontos visszajelzés számunkra” – hangsúlyozta Gárdos Péter.

Az idei program – amelyet Keszthely városa is támogatott – egyik kiemelt eleme volt az Élő Regatta Nagykoncert, de a szervezők ínyencségeket kínáló gasztroudvarral, italterasszal, sőt, hajnalig tartó DJ-s zenés partival is készültek.

A KTC elnöke bízik benne, hogy folyamatos lesz a népszerűségnövekedés, és az István, a Király Kupa néhány éven belül az egyik legnagyobb hazai vitorláseseménnyé és egésznapos turisztikai és gasztrolátványossággá válhat.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Balaton Wine&Gourmet: grandiózus gasztro ünnep Veszprémben

Glück Viktória

Július 9-én utcabállal emlékeznek Fábián Julira a Budapest Parkban

Glück Viktória

Egész évben várja vendégeit a H55 Balatonlelle****

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben