InfoPont Ajánló Magazin
ÉletmódKiemelt tartalom

Irány a természet!

Bizony irány a természet, még akkor is, ha hidegebb van!

A pörgős városi lét során gyakran megfeledkezünk róla, hogy alapvetően szimbiózisban élünk a természettel, viszont a város falai közt, szinte alig érzékeljük az őszi természet jótékony hatásait. Sőt a rengeteg beton, nyüzsgés és tömeg növeli a bennünk halmozódó stresszt. Ezért arra bíztatok mindenkit, hogy irány a szabadba még akkor is, ha jobban fel kell öltözni, mint korábban.  A város vonzáskörzetében jó néhány olyan kirándulóhely van, amely könnyen megközelíthető és meleg öltözetben néhány órát kellemesen el lehet tölteni. Tudom ilyenkor sokkal kényelmesebb a meleg lakásban a kanapén pihenni, viszont a természet lágy ereje sokkal élénkítőbb és nyugtatóbb is egyben. Nem szükséges egész napos kirándulásokat végig vacogni, elég ha csak pár óra sétát teszünk az erdőben vagy egy csendes vidéken.

Van azonban a hideg mellett még egy otthon marasztaló tényező: az eső. Valóban kellemetlen tud lenni, viszont megfelelő öltözetben cseppet sem fog érdekelni a ránk zúduló csapadék. – A legemlékezetesebb kirándulásaim mindig esőben történtek, ugyanis az első tíz perc után, amikor már elfogadtam, hogy a komfortzónámon túl vagyok, rájöttem: ”hiszen ez csak eső”. – Különben is az esőben kirándulás mindig viccesebb és sokkal büszkébbek vagyunk magunkra, miután teljesítettük a távot. Sőt azután esik a legjobban egy tál forró leves.

Lényeg a lényeg: mozduljunk ki a városból akkor is, ha nem a legideálisabb az időjárás!

Kutatások is bizonyították, hogy a városi környezetben magasabb az agresszió és az erőszak megnyilvánulása, sőt az emberek stressz szintje is emelkedettebb. Míg egy őszi, színes falevelekben pompázó környezet pozitív testi és lelki hatásokat vált ki. Többek közt elősegíti a gyógyulást, javítja az immunrendszer működését és javítja a funkcionális egészségi állapotot. Ha ez nem lenne elég, még azt is sikerült bebizonyítani, hogy az erdőben történő időtöltés csökkenti a kortizol szintet (ami egy stresszhormon), a vérnyomást és a pulzust, sőt enyhíti a depressziót és a haragot.

A gyermekek számára különösen hasznos a természetben eltöltött idő. Ezt bizonyítja egy amerikai kutatás, ahol arra jöttek rá, hogy napi 20 perc séta közel olyan mértékben javítja a figyelemhiányos/hiperaktív gyermekek állapotát, mint a gyógyszerek, amiket számukra írnak fel.

Minden jel arra utal, hogy a természet a legnagyobb gyógyítónk, úgyhogy irány az őszi erdő!

https://zajongo.blog.hu

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Badacsonyi Programok

InfoPont

A szeptember az új január!

InfoPont

5 módszer, hogy a hétköznapok energikusabbak/pozitívabbak legyenek

Zalai Mariann

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben