InfoPont Ajánló Magazin
AjánlóKult

Húsz éves a Nemzeti Táncszínház – ünnepi programok, események

Kerek évfordulóhoz érkezett a hazai táncművészet otthona. A húszéves fennállás apropóján nem csupán kiemelt előadások várják a közönséget, hanem jubileumi könyv, televíziós filmpremier, szakmai díj és sok más meglepetés készül a születésnapra, ami mindent összevetve inkább egy korlenyomat, művészeti sorozat, melynek témája a magyar táncművészet – egy modern intézmény szemével.

A magyar táncművészet két évtizedét egy egész évadon át ünnepli a Táncszínház, a jubileumi események alkalmával szinte mindenki szerephez jut, aki 2001. december elseje óta részese a Nemzeti Táncszínház életének.

Az ünneplés december elsején, az alapítás szimbolikus napján indult el, így ettől a naptól lehet elsőként kézben tartani a Nemzeti Táncszínház jubileumi művészeti albumát. A kiadvány önmagában művészeti termék, amit a műfaj, azaz a táncművészet előtti méltó tisztelgésnek szántak a készítők, csodálatos fotóanyagokkal, érdekes interjúkkal, ismertetőkkel fűszerezve.

A mozgóképes kordokumentumok sora is bővült: A tánc nyelvén beszélünk címmel került elsőként sugárzásra az M5 televíziós csatornán az a dokumentumfilm, amely a Nemzeti Táncszínház falai között készült a hazai táncegyüttesek közreműködésével, a Táncszínház szellemiségét meghatározó szakemberek tolmácsolásában. A film az alkotók szándéka szerint a könyvhöz hasonlóan főhajtás a hazai táncművészet és táncművészek előtt.

A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm a televíziós premier után a Nemzeti Táncszínházban is rendszeresen látható volt az évfordulós évad idején: a filmvetítés mellett kulisszajáráson is részt vehetett a közönség a Millenárison lévő gyönyörű épületben, egy-egy neves táncművész kíséretében.

A Nemzeti Táncszínház természetesen nem marad ünnepi előadás nélkül, hovatovább nem is egy, hanem havi egy NTSZ 20 program kerül műsorra. Ezeken az estéken több társulat lép majd egymás után színpadra, és olyan előadásokat láthat majd a közönség, amelyek kapcsolódnak az intézményhez, hozzájárultak annak sikeréhez. Így jön majd létre például a Táncra fel!, az Össztánc, a Mindenünk a tánc, Szabad egy táncra és Let’s Dance című program, amelyeket ebben a formájukban csak egy este láthat majd a közönség. A Táncművészek Bálján került átadásra elsőként az a két szakmai díj, amit a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter a húsz éves évfordulóra szánt és alapított.

Táncszínház a kulisszák mögött

Láttad már az idén 20 éves Nemzeti Táncszínház legmodernebb színháztechnikával felszerelt épületétét belülről?  Kíváncsi vagy arra, hogy milyen kávézni az 1500 tonnás libegő Kisterem alatt vagy mitől jó egy próbaterem? Ha a tánc szerelmese vagy és szeretnél mindent tudni arról, hogyan készülnek táncosok egy-egy előadásra, és szívesen bepillantanál a backstagebe előadás előtt, akkor vegyél részt a Táncszínház jubileumi évadjának egyik különleges programján, a kulisszajáráson, ahol nem csak a titkokba avatnak be, hanem megnézheted az épületben forgatott A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilmet is.

A Táncszínház húszéves fennállás apropójára készült el A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm, amelyet Delbó Balázs operatőr-rendező és filmes csapata alkotott a Nemzeti Táncszínház felkérésére. A felvétel a Nemzeti Táncszínház falai között készült a hazai táncegyüttesek közreműködésével, a Táncszínház szellemiségét meghatározó szakemberek tolmácsolásában. A film az alkotók szándéka szerint a könyvhöz hasonlóan főhajtás a hazai táncművészet és táncművészek előtt.  A film premierje december elsején, az alapítás szimbolikus napján volt, ekkor láthatta a magyar táncszakma és a közönség is először az M5 csatornán.

A nagy sikerre való tekintettel az ünneplés folytatódik, így a dokumentumfilm rendszeresen látható lesz az évfordulós évad során. Az első filmvetítéssel egybekötött kulisszajárása 2022. január 13-án valósul meg, melyet Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója vezet, míg Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, színházi rendező, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője beavat abba, hogy táncos szemmel mitől jó egy táncszínház.

Ugyanis a kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület 2019. február 15-én nyitotta meg a kapuit, és a tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma igényeinek. A tervezés nagyszerűen sikerült, elkészült Budapest egyik legújabb kulturális színtere, ahol különleges építészeti megoldásokat felvonultató 6950 négyzetméteren két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett professzionális próbatermek segítik a táncosok felkészülését.

Az egyedülálló program 18:00-kor kulisszajárással kezdődik, ezt követően 18:30-tól kerül vetítésre A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További alkalmak időpontja és bővebb információ megtalálható a Nemzeti Táncszínház weboldalán.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Húsz éves a Nemzeti Táncszínház – ünnepi programok, események

Glück Viktória

Játék a Nemzeti Táncszínház jegyekért

Szabó Ildikó

Játssz újra Táncszínház jegyekért!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben