Kiemelt tartalom
A hangzáshatár a csillagos ég
  • 2018. március 8.

Az, hogy valaki DJ, már régóta nem a tuc-tuc zenélést jelenti. A brit Gabriel Prokofjev például a birminghami és yorki egyetemen tanult klasszikus zeneszerzést.  Ám nem kívánta magát a nagypapával, Szergej Prokofjevvel összehasonlíttatni, így az elektronikus zene felé fordult. 2006-ban felkérést kapott nagyzenekari versenyműre és DJ-re. A mű, a Turntable Concerto, ma a koncerttermek egyik, a fiatalokat is megszólító kedvenc zenedarabja.

A Talamba tagjai az Amadinda Ütőegyüttes hatására kezdtek ütős hangszereken tanulni Nyíregyházán. Az 1999-ben alakultak együttessé a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az ütőhangszerek irodalma a 20. századra tehető, de, ha Bach ismerte volna  a változatos hangzásvilágú hangszerparkot, biztosan ő is szerzett volna ezekre az instrumentumokra zenét.
A Talambáék saját hangszerelésükben klasszikus zenét is játszanak, például cselló szvitet marimbákon és fuvola- és hegedűversenyt vibrafonon. A kompozícióikhoz hangszerek kellettek, amelyeket első tizenkét évük hangszerbemutatóinak jövedelméből vásárolták meg, illetve alakítottak. V. Nagy Tamás (Kopasz) batakát vagy műanyag gázcsövekből különös hangzású hangszert készít. Minden zenét meg lehet szólaltatni ütős hangszereken és elektronikával  –  a hangzáshatár a csillagos ég.

Vallják, hogy a jó DJ a jó zongoristával egyenértékű muzsikus. DJ Bootsie (Solymosi Vilmos) Triójának a Talamba zenésze, Grünvald László (Lacek) is a tagja. Amikor Bootsie felkérést kapott, hogy a Várkert Bazárban Tempóviadalt rendezzen, akkor a Talambát hívta.
DJ Bootsie a magyar hip-hop különleges tehetsége. Zenei felkészültsége szintetizálni képes a különböző műfajokat, ezért aratott sikert fim- és színházi kompozícióival. Nem véletlenül bízta meg az Operaház Erkel Ferenc Hunyadi László című operája két tételének átdolgozására.

Az április 14-i koncerten óriási show-t rendeznek . DJ Bootsie is azokat az ősi tempókat és ősi ritmusokat gondolja újra, amelyek egy afrikai törzsnél, a balinéz vagy az aboridzsinák kultúrában tradicionálisak.  Bootsie elment a próbaterembe, és mint egy kisgyermek, minden hangszert kipróbált, friss hangzásokat keresett. A számok a természetesség és az erő jegyében szólalnak meg. Az est kivételes élményt ígér nemcsak hangban, de látványban is.

38. Budapesti Tavaszi Fesztivál
Beatpiknik: Tempóviadal
DJ Bootsie és a Tamalba ütőegyüttes
2018. április 14., 20.00 – Várkert Bazár

happy wheels