Kult
A függőség szobra Amsterdamban
  • 2019. augusztus 3.

A 2018-as amsterdami  Light festival-on (Fény Fesztivál) a design művész Gali May Lucas különleges alkotással jelent meg. Az “Absorbed by light”, azaz “Fényfüggők” című szoboregyüttes három, padon ülő okostelefonozó alakot ábrázol, akik arcát megvilágítja készülékük fénye. 


A mű, amely egy mindenki által ismert látványt ábrázol, arra a jelenségre kíván reagálni, hogy mennyire elhatalmasodik az emberen a digitális technológia és teljesen kiragadja őket a valóságból. A szobrot az év végi fesztivál ideje alatt helyezték el és 2018. november 29. és 2019. január 20. között az amsterdami Hermitage Múzeum előtt láthatta a közönség.

A szobor arra a jelenségre reagál, amely a fesztivál témája is volt: “az üzenet a közeg”. Az installáció három, egymáshoz közel ülő személy alakját láttatja egy padon az ismerős testtartásban és pozicióban, ahogy az okostelefon használókra az annyira jellemző: fej lehajtva, az ujjak gépelnek és jobbra vagy balra lapoznak, arcukat megvilágítja készülékük fénye. A brit művész Gali May Lucas elmondja: “Ez az, amit mindennap látok magam körül parkokban, étteremben. A fesztiválra mindig valami látványos, de absztrakt művel készülök. Ezúttal a művem egy azonnal felismerhető és a valóságban egy kicsit bizarr alkotás is ugyanakkor.

Az alkotó Gali May Lucas

A fesztivál alatt minden évben vagy harminc fényalkotást helyeznek ki Amsterdam utcáin, amelyek megvilágítják fényükkel a tereket. Idén a legfiatalabb kiállító Lucas volt. Karoline Linz-zel alkotott, aki Németországban él. Először akkor találkoztak, amikor Lucas az Instagramon felfedezte Karoline művészetét. A “Fényfüggők” az emberek digitális függőségét ábrázolja és a mindenütt jelenlevő antiszociális viselkedést mutatja meg, amely átfűti korunk kulturáját.