InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Friss alapanyagok, egészségesebb kutya

Kutyánk megfelelő táplálása is ugyanolyan fontos, mint a sajátunké. A kutyánk a legjobb barátunk, családtag. Mindent megtennénk, hogy egészséges, hosszú életet biztosíthassunk nekik. Sok gazdi számára a törődés az egészséges táplálással kezdődik, és egyre többen vannak vele úgy, hogy a kutyatápok összetétele nem elégíti ki a tápláló étellel szemben támasztott elvárásaikat. Az egészséges táplálkozás hívei azok, akik friss alapanyagokból, otthon készítik el kutyájuk eledelét.

Az otthon készített ételnek a boltban kapható kutya-tápokkal szembeni kétségtelen előnye az, hogy pontosan tudjuk, mit adunk a kutyánknak. Ha egészséges nyersanyagokat választunk és figyelünk arra, hogy változatos, színes tálakat készítsünk, akkor nem foghatunk mellé. Vagy mégis? Legyen főtt, nyers, vagy vegyes, az alábbi tanácsok segíthetnek, hogy tudatosabban állíthasd össze a kutyád étrendjét.

„Ha változatosan válogatom az összetevőket, akkor biztosítok minden tápanyagot és vitamint.”

Tény, hogy a friss alapanyagokat kellő változatosságban kínálva biztosíthatjuk a kutyánk számára a szükségleteinek megfelelő tápanyagokat, vitaminokat és egyéb táplálék-összetevőket. Viszont ebben nem hagyatkozhatunk csak az ösztöneinkre! A táplálkozás nem játék! Érdemes alaposan utánanézni a különböző táplálási irányzatoknak, és legalább a kezdetekben szakértő segítségét kérni a menü összeállításában. A táplálkozási tanácsadók és állatorvosok fontos iránymutatással szolgálhatnak.

„Ha adok multivitamint, akkor minden rendben van.”

A táplálékkiegészítők nem helyettesítik a változatos, vegyes étrendet. Ismerősen hangzik? Nem véletlenül írják rá minden vitaminkészítményre. A multivitaminok nem egyfajta panacea, amellyel a táplálkozásunkban kialakult lyukakat betömhetjük. Alapvetően, törekedj arra, hogy a kutyád méretének, korának, fizikai aktivitásának és egészségi állapotának megfelelően határozd meg a tápanyag-szükségletét, és ezt egészséges, friss alapanyagokból összeállított étrenddel biztosítsd.

Vannak olyan helyzetek, amikor emellé szükség lehet vitamin-pótlásra, de erre a célra inkább specifikus kiegészítőket válassz, és azokat kúraszerűen alkalmazd.

„A sok-sok friss zöldség egészséges!”

Igaz, hogy a kalóriára vetített tápanyagtartalma a zöldsé-geknek a legmagasabb, viszont ne feledkezzünk meg a tápanyagok egyensúlyáról sem. A kutyák eredetileg húsevők, bár az évezredek során az emésztésük alkalmaz-kodott a mindenevő életmódhoz, ezért a hasznos tápa-nyagokat növényi forrásból is ki tudják választani. A zöldségek és gyümölcsök remek vitamin- és rostforrások, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalmuk, tehát hasznosak lehetnek a kutyák táplálásában.
Nincs azonban univerzális szabály; az ideális mennyiség egyedi. Míg vannak kutyák, akiknek alacsonyabb fehérjetartalmú étrendet kell követni (pl. vesebetegség, egyes daganatos betegségek), másoknál a fehérjepótlás kiemelten fontos (pl. sportolók).

„A nyers táplálkozás jobb, mint a főtt étel.”

Az utóbbi években a nyers etetés nagyon divatos, rengeteg előnyéről olvashatunk, és tény, hogy sok kutya kivirul, amikor nyersre váltanak. A jól átgondolt és megfelelően kivitelezett nyers etetés előnyei kétségtelenek,
de ez nem jelenti azt, hogy minden kutya számára ez a legjobb megoldás.

„Az előre összeállított étrendek mindenkinek működnek.”

Igen is, meg nem is. A teljesértékű kutyaeledelek lényege, hogy úgy vannak kitalálva, hogy a kutyák számára minden esszenciális tápanyagot a megfelelő arányban tartalmazzanak. A gyártó cégek – legalábbis a nívósabbak – sem egy pillanat alatt dolgozták ki a formuláikat, és a kutatások és kísérletek hatására folyamatosan fejlesztik is őket. Az otthoni etetés is hasonlóan működik: folyamatos fejlesztés és tanulás.

További hasznos és érdekes tudnivalókért böngészd a Kutyabarát.hu oldalát!


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

7 dolog amit feltétlenül tanulj el kutyádtól!

Bala

A kutyáknál is fontos a fényvédelem

Bala

Kutyabarát – 5+5 érdekes kutyapszichológiai tény, amiről sokan nem tudnak 1. rész

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben