Gasztro
Food and Walk
  • 2021. február 24.

Bár az éttermek kötelezően zárva tartanak, számtalan helyen beszerezhetjük (természetesen elvitelesen) kedvenc ételeinket vagy italainkat. Induljunk hát egy kellemes sétára a belvárosban, járjuk körbe a környékbeli kedvenc helyeket. Ezzel nem csak magunknak okozunk kellemes perceket, hanem azoknak a vendéglátóknak is, akik ezekben a nehéz hónapokban is hősiesen várnak bennünket a legjobb street food-okkal és italokkal.

URBAN TIGER X BESTIA @ Bazilika

Első utunk Budapest legszebb terére vezet, a Bazilikához. Azonnal megpillantjuk egyik kedvenc helyünket, a Bestiát, ahol ahogy mindig,
most is történik valami.

Az év első nagy dobásaként a Bestia kelet felé veszik az irányt és a legkirályabb ázsiai ételeket költözteti be bestiális konyhájába. Az URBAN TIGER és vele együtt chef Krizmanics Norbi munkássága 2021-ben a Szent István téren születik újjá, péntektől a hét minden napján, UT ételekkel és ázsiai forralt borral várnak, és természetesen mindez előre is rendelhető telefonon.

A Bazilikától elindulunk az Erzsébet tér és a Fashion Street irányába. Az eddigi évekhez képest a megszokottól csendesebb az utca, de már messziről látjuk, hogy a Kempinski tövében sorban állnak.

ÉS BISZTRÓ TÉLI TERASZ @ Fashion Street

Ha megéheztél hamburger is kapható elvitelre, a megszokott ízekkel és minőségben. Válogathatsz az ÉS Bisztró széles kínálatában: forró leves, többféle ízletes hamburger, desszertek. Forró italok szintén elvitelre: forralt bor (vörös, fehér, rosé), tea, hot chocolate , rum and chocolate.

Na, de máris indulunk tovább a városban. Természetesen kifogyhatatlanok vagyunk a szebbnél szebb helyekből Budapesten, de abban bizonyára egyetértünk, hogy kevés impozánsabb épületet látunk a kivilágított Parlamentnél. Késői sétánk során több éttermet is nyitva találtunk a Kossuth térnél. Különleges hangulat vár, csalogatóan kínálják elvitelre portékáikat, innen sem távozhatsz üres kézzel.

Elysée Bistro & Kávéház @ Kossuth tér

Sötétedés után már messziről hívogat a szikrázó fényekben pompázó Elysée. Az Elysée Budapest egyik legújabb kávéház-bisztrója, amely az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született. Gondosan elkészített kávékkal, meleg enteriőrrel, franciás bájjal, folyamatosan változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal várnak a hét minden napján. A házhozszállításon kívül elviteles kiszolgálás is van és a teraszról illatos forralt bor és mindenféle finomság is kapható.

Mindenkinek vannak kedvenc helyei a városban, nekem már hosszú évek óta a Pozsonyi út és környéke foglal el különleges helyet a szívemben. A környék hangulata, a patinás épületek, a közeli Duna-part, a csodálatos fákkal szegélyezett Szent István park és sok kis apró étkezde, bisztró, étterem, kávézó, cukrászda. Szerintem nem lepődtök meg, ha itt is találtam olyan helyeket, amelyeket jó szívvel ajánlok.

BABKA BUDAPEST @ Pozsonyi út

A Babka Budapest Újlipótváros gasztronómiai közösségi tere, ahol nemcsak lenni jó, de miközben élvezzük a kellemes, barátságos környezetet, jókat ehetünk és ihatunk is. A Babka a jeruzsálemi csokoládás kalácsról kapta nevét, ami finoman utal a konyhai koncepcióra. Megtaláljuk itt ugyanis a Földközi-tenger keleti medencéjének ízeit, zsidó, arab, török, mediterrán ételeket, ugyanakkor nem hiányozhatnak a menüből a komfort étkezés hazai kedvencei sem.

Az illatos, fűszeres, színes ételek mellé a hely kiváló koktélokat és borokat is kínál. Sötétedés után kigyúlnak a fények és mellénk szegődik egy finom forral bor, krampampuli vagy fűszeres tea. Rendszeres a sorban állás a Babka előtt, talán nem véletlenül. Az ételek és italok mellett elvitelre kínálják különleges delikát termékeiket is. A Pozsonyi útról csak egy ugrás a Hollán Ernő utca eleje, ahol a város egyik legfinomabb, saját pörkölésű kávéját lehet megkóstolni.

MADAL CAFE @ Hollán Ernő utca

A Madal Caféban saját pörkölésű Beyond Within és Beanlight specialty kávékat rendelhetsz elvitelre, minden héten friss pörköléssel várnak. A finom kávék mellett saját kézműves pékség friss kovászos kenyereit is megtalálhatod illetve isteni péksüteményekkel csábítanak. Céljuk, hogy egy minőségi kávé élményt adjanak és megteremtsék a béke szigetét a városban, ahová bárki betérhet. Sajnos az ott fogyasztásra még biztosan várni kell, de addig is elvitelesen megkóstolhatod a finomságokat.

A kávézó a nevét Sri Chinmoy békefilozófusról kapta, akinek gyerekkori beceneve volt Madal, és akinek a filozófiája átlengi nem csupán belülről, de kívülről is a hangulatos helyet. Ne hagyd ki, ha arra jársz!


Olvass bele a magazinunkba is: