Trend
Ékszerbe zárt borok
  • 2021. szeptember 15.

Küldetésük, hogy kőbe zárva örök emléket állítsanak a bor zamatának és titokzatos szépségének. Az általuk készített ékszer tökéletes választás lehet azoknak, akik igazán egyedire és megismételhetetlenre vágynak, miközben a kifinomult eleganciát és a luxust képviselik a megjelenésükben. Csikósné Homolya Ágnessel, a Vincells Borékszerek megálmodójával beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy ékszerkészítésbe kezdjetek és hogy esett épp a borra a választás?

Párommal sokat utazgattunk, közben bejártunk számtalan gyönyörű borvidéket. Úgy gondoltuk, hogy az emlékeket jó lenne kézzelfogható formában megőrizni. Régi vágyam volt egy saját ruha vagy saját ékszerkollekció létrehozása. Szakmám szerint építőmérnök vagyok, és kivitelezésben dolgozom. Mivel egy rendkívül férfias világban mozgok – hozzáteszem, hogy nagyon szeretem- a női énem közben a szép ruhákért és a szép ékszerekért vágyakozott. Kerestem, hogy mi az, amiben a szépséget és a nőiességet ötvözni tudom. Matematikából és kémiából mindig is jó voltam és ezért kezdtem el ezen az úton gondolkozni. Aztán az utazásaink során a borvidékeket járva pattant ki az ötlet, hogy mi lenne, ha borból tudnánk készíteni valami egyedi és szép alkotást.

Hogyan kell elképzelni a borkő készítését?

Több mint 7 éves kutatómunka után, két és fél évvel ezelőtt alakult ki a végleges módszer, ami már egy teljesen áttetsző, adott borra jellemző végeredményt hozta. A borkő készítése a világon teljesen egyedülálló eljárás, amit tulajdonképpen én fejlesztettem ki, és a módszert le is védettük. Abban, hogy az első borékszer elkészüljön, több évnyi kutatás, több évnyi munka van. Tulajdonképpen a természetes bor sajátos tulajdonságai és néhány segédanyag felhasználásával készül el a Vincells borékszerek alapanyaga, egy sok lépcsős összetett kémiai eljárás során.

Különböző borokból, különböző borkövek készülnek, mindegyik más és egyedi. Van amelyik kicsit opálos, van amelyik kicsit vörösebb, van ami világosabb vagy éppen sötétebb, nincs két egyforma. Ezért is szoktuk mondani, hogy a borkő tulajdonképpen a bor ujjlenyomata is lehetne. A folyamat végeredménye egy szilárd, jól megmunkálható, nagyon tartós kő, ami teljesen ellenálló, ezért alkalmassá teszi, hogy ékszer készüljön belőle.

Minden ékszerünket valódi nemesfémből készítünk: ezüstből, aranyból, amit aztán a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság ellenőriz (NEHITI) és lát el fém-és névjellel. Az ékszerink mellé a díszdobozba tanúsítványt adunk, amely tartalmazza az olyan fontosabb adatokat, mint például, hogy milyen borászatból származik, milyen borból készült, milyen évjáratú, és természetesen a nemesfémek adatait.

Ki az, aki ezeket a gyönyörű ékszereket megtervezi?

A teljes tervezési munkát magam végzem, én álmodom meg az ékszereket. Beleértve a pontos méreteket és azt is, hogy hogyan nézzen ki. Minden ékszerünket kézzel és egyedileg gyártjuk, de természetesen megrendelésre is készítünk. Fáj a szívem, de a legszebb darabokat sajnos nem mutathatjuk meg, mert a megrendelők kérésére nem publikálhatóak.

Milyen terveitek vannak a közeljövőre nézve?

A legközelebbi tervünk, ami már a megvalósítás küszöbén van, azok az aranyból és ezüstből elkészített gyűrűk, amelyeken kis felirattal, a magyar borvidékek neveit jelenítjük meg. Tokaj, Eger, Badacsony, és így tovább. Közülük mindenki megtalálja azt, ami közel áll a szívéhez. A mintadarabokkal már elkészültünk, most az ötvösmunka zajlik. Hamarosan be is tudjuk őket fotózni és felkerülhetnek a honlapunkra.

www.vicells.com
www.facebook.com/Vincellsborekszer
www.instagram.com/vincellswinejewelry

Olvass bele magazinunkba is: