InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Szamai rovat- Egészségünkre!- De mégis hogyan?

Bio, paleo, vegán, raw – míg korábban csak ízlelgettük ezeket a szavakat, ma már étrendünk részévé váltak az így készült fogások. Hihetetlen népszerűségnek örvendenek a különböző diéták, superfood-ok és igazi fitnesz guru legyen a talpán, aki képes eligazodni a sok trend és gyakran egymásnak ellentmondó szakértői vélemény között.

Soha nem állt rendelkezésünkre ennyi információ és egészséges finomságot kínáló hely a tudatos táplálkozáshoz. Bár egyre inkább növekszik azok száma, akik valamilyen étel intolerancia miatt választják a glutén-, laktóz-, hús-, vagy cukormentes étrendet, mégis többről van itt szó, mint pusztán teszteredmények kényszerítő következményeiről.

Mi állhat a tudatos táplálkozás fellendülésének hátterében?

  • Vissza a gyökerekhez: a sok finomított élelmiszer, E-betű, junkfood után vágyunk a természetes ételekre.
  • Egyszerűségre törekvés: amikor minden túlkomplikált és online történik, jól tud esni, ha néha kimegyünk a közösségi kertünkbe és leszedjük a saját magunk által termelt paradicsomot.
  • Elérhetőség: ma már minden magára valamit adó étterem, cukrászda, kávézó kínál a különböző ételallergiákban szenvedők számára is fogyasztható ételeket.
  • Új igazodási pont: az ételhez való hozzáállásunk személyiségünk részévé válik, ami fokozatosan szemléletmóddá, majd életstílussá alakul.

Mi lehet a megoldás a törékeny balansz megtalálásához?

  • Figyeljünk testünk jelzéseire: kísérletezzünk bátran, míg megtaláljuk, mitől érezzük frissnek és kiegyensúlyozottnak magunkat.
  • Jóból is megárt a sok: ha azt vesszük észre, beszűkíti életünket a szigorú diéta betartása, mérlegeljük, milyen engedményeket tehetünk.
  • Leljük örömünket benne: keressük meg azokat a fogásokat, tevékenységeket, amelyek jó érzéssel töltenek el bennünket.

A fentieket követve tehetünk testünk és lelkünk boldogságáért is, anélkül, hogy ostoroznánk magunkat, ha időnként „bűnözésre” kerül sor. Így az étel szeretete valóban megmarad az élet szeretetének.

 

Zubány Emese

pszichológus, ThetaHealing konzulens

+ 36 20 387 63 94

zubany.emese@thetherapy.hu

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

4 JÓTANÁCS, HOGY MÉG FITTEBB LEGYÉL!

Szabó Ildikó

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben