ajánló 2
Digitális Élményközpontok az ország több pontján
  • 2021. július 28.


A „Programozd a jövőd!” program keretén belül Digitális Élményközpontok várják ingyenesen az iskoláskorú gyerekeket, hogy játékos és közérthető módon ismerkedjenek meg a digitális világ modern eszközeivel. Az így megszerzett tudás és tapasztalat az élet számos területe mellett, a pályaválasztásban is nagy segítséget jelent majd.

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek okoz gondot, hogy olyan programokkal foglalja le a gyermekét, ami nem csak időtöltésnek tekinthető, hanem tartalommal is megtölti a napjukat. Egyre több okoseszköz vesz körül bennünket, amelyek használata teljesen természetes velejárója lesz a jövőnek. Azért, hogy lépést tudjunk tartani ezzel a fejlődéssel, a 21. századi képességek fejlesztésére érdemes időben gondolni. A „Programozd a jövőd!” program célja, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését az informatikai pálya iránt, és hogy már 8-10 éves koruk körül kialakuljon bennük egy magabiztos digitális készség.

Jelenleg három Digitális Élményközpont érhető el az országban; az EDU&FUN Budapest, a DigITér Debrecen és a Mobility-Győr. A digitális élményközpontok segítségével az általános- és középiskolás diákok – akár tanáraikkal, akár szüleikkel – interaktív foglalkozások keretében ismerhetik meg a virtuális valóságot, a robotika és a robotprogramozás világát, játszhatnak a legújabb humanoid robotokkal, valamint az okoseszközök segítségével közelebb kerülhetnek a digitalizáció világához.

Azokban a gyerekekben, akik a programokon játékos módon ismerkednek meg a modern eszközökkel, komoly érdeklődés alakulhat ki a komplex természettudományok és a digitalizáció iránt, így később akár könnyebben boldogulhatnak az informatikai pályán.

EDU&FUN Budapest

AzÚj Hidegkuti Nándor Stadionban elérhető élményközpont programjai közt olyan programokat lehet kipróbálni, mint például a VR Tilt Brush, ami egy virtuális valóságon alapuló rajzoló és szobrászalkalmazás. Használata során a virtuális térben konzolok segítségével létrehozott tervet letölthetjük, és 3D nyomtatóval kinyomtathatjuk. Ezeken kívül játszani lehet a leap-ekkel, lehet animációt készíteni, beszélgetni Pepperrel, a humanoid robottal, játszani Bodrival, vagy közismertebb nevén AIBO-val, akit garantáltan nem kell szobatisztaságra nevelni.

DigITér Debrecen

Az Agóra Tudományos Élményközpontban számos izgalmas kérdésre kaphatunk választ. Az épület alsó szintje egy óriási játszótér, ahol érdekes interaktív játékokat lehet kipróbálni. Felfedi titkát a Bermuda-jelenség egyik lehetséges magyarázatát demonstráló speciális, vízzel teli üveghasáb és a Föld forgását szemléltető Foucault-inga. Tesztelhetjük, mennyire vagyunk erősek és gyorsak; megtapasztalhatjuk, mekkora munkával jár az elektromosság előállítása; célba lőhetünk a speciális Lenz-ágyúval; és ha elég bátrak vagyunk, akár két méter magasban is biciklizhetünk.

Mobility Győr

Az érdeklődő látogatókat a rendkívül látványos és inspiráló Központ két helyszínén, a demonstrációs térben és az alkotóműhelyben oktatók és demonstrátorok fogadják. A kiállítótérben testközelből tapasztalhatók meg a 3D nyomtatás, a kiterjesztett és virtuális világ lehetőségei, a robotika, az okosotthon eszközei, animációk készítése Bluebox Stúdióban, mobiltechnológia előnyei és a humanoidok. Az alkotóműhelyben biztosítják a megismert eszközökhöz kapcsolódó kiscsoportos foglalkozásokat, és folyamatosan törekednek a változatos és mindig megújuló tematikák összeállítására.

A digitális élményközpontok hétköznapokon keddtől-péntekig 6-9 éves, 10-13 éves, diákcsoportok számára egyszerre maximum 25 fős, és 14-19 éves korosztályú diákok számára maximum 36 fős csoportokat várnak. Szombatonként családok számára nyújt szórakoztató, pályaorientációs jellegű programokat 90 percen keresztül kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az élményközpontok látogatásához előzetesen regisztráció szükséges.

A látogatás ingyenességét a „Programozd a jövőd!” című Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és kormányzati program keretén belül biztosítják.

Olvass bele magazinunkba is: