Szórakozó
Csak pozitívan: Kalandozz a régi időkbe az Unicum Házban
  • 2021. július 14.

Bizonyára hallottál már II. József udvari orvosáról. De vajon tudod-e, honnan származnak az első magyarországi neonreklámok? És az ország egyik legrégebben kedvelt plakátja? A Zwack család históriája ilyen és ehhez hasonlóan érdekes kérdésekre ad választ a történelemmel párhuzamosan haladva a Unicum Ház kiállítása.

A kiállítótérben a több mint 230 éves titkos recepten alapuló gyógynövénylikőr – az Unicum történetét ismerheted meg, különlegesebbnél különlegesebb palackokat láthatsz, melyet a likőrkülönlegességeiről is híres Zwack J. és Társai gyár készített. A kiállított tárgyak között olyan érdekességek is szerepelnek, mint a tulajdonukban lévő legrégebbi Unicumos palack, az első világháború idejéről származó különleges képeslap, Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annak idején Raoul Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára. Feltűnnek a rendszerváltozás képei és eljuthatsz napjainkig, ahol a világújdonságnak számító Unicum Szilva bevezetésének pillanataival is megismerkedhet.

Régi lepárló és pincelátogatás

A régi lepárló épülete 1892-ben épült, azóta itt készül az Unicum, ezért is hívják az „Unicum Szívének”.  Ezt a patinás, borostyánnal befuttatott épületet korabeli fényképek alapján újítottuk fel, így az eredeti állapotában lévő lepárló hangulatát élvezheted. Láthatsz még továbbá 100 évnél is idősebb lepárló készüléket, óriási kőkorsókat, melyeket kivonatolásra használtak és számos illatos gyógynövényt is, melyek akár az Unicum titkos receptéjnek alkotói is lehetnek.

A látogatás során betekintést nyerhetsz az Unicum közel 500 tölgyfahordós pincelabirintusának néhány folyosójára, ahol hónapokon keresztül érlelődik az Unicum. Megkóstolhatod az eredeti Unicumot és az Unicum Szilvát is egyenesen a tölgyfahordókból csapolva, így megismerve a jellegzetes illatokat és ínycsiklandó ízek kavalkádját. 

www.zwackunicum.hu – InfoPont Magazin

Olvass bele magazinunkba is:

Cimkék: