Életmód
Coworking kalauz kezdőknek
  • 2019. november 6.

Egyre többen választhatják, és választják is a “8-tól 5-ig az irodában robotolok” helyett a lényegesen nagyobb szabadságfokot adó, alternatív munkavégzési lehetőségek valamelyikét, és válnak távmunkássá, szabadúszóvá, vállalkozóvá vagy éppen digitális nomáddá. Persze ez még mindig nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell dolgozni, valójában inkább azt, hogy mi magunk döntjük el, hogy mikor dolgozunk és hol.

A munkavégzés lehetséges helyszínét jellegénél fogva három nagyobb csoportba tudjuk sorolni. Az otthoni munkavégzés (más néven homeoffice), a nyilvános helyek – jellemzően kávézók, és a coworking irodák. Míg otthon és kávézóban az olvasók jelentős hányada vélhetően már többször is megfordult, addig a coworking irodák a többség számára még most is izgalmasnak tűnő, de alapvetően ismeretlen lehetőséget jelentenek.
Ezen az áldatlan állapoton kívánunk változtatni háromrészes kis sorozatunkkal, mely a coworking irodák nem annyira titokzatos világába nyújt egy kis betekintést.
Sorozatunk első részében végigvesszük, hogy miért is jó coworking irodában dolgozni, a második részben megismerkedünk ennek az izgalmas világnak a sajátos – vagy legalábbis annak tűnő – fogalmaival, nyelvezetével, a harmadik részben pedig virtuális látogatást teszünk a coworking irodák  tánc- és illemtan óráján. Vágjunk hát bele!

Miért is jó coworking irodában dolgozni?
Mert akkor jössz és mész, amikor akarsz. Hajnalban, éjszaka, hétvégén vagy hétköznap, 10 percre vagy 10 órára, teljesen mindegy, ahogy neked tetszik.

Mert van minden, ami a munkavégzéshez kellhet. Íróasztal, szék, és ezeknek a legkülönbözőbb alternatívái a kanapétól kezdve a babzsákon át a matracig. Természetesen van szuper gyors Wi-Fi, recepció, közös konyha, és egy rakás hasznos szolgáltatás, mint a nyomtatás és szkennelés, a foglalható tárgyaló vagy a bérelhető iratszekrény. És A KAPTÁRBAN még kávé is van.

Mert csend van és nyugi. Aki mellett például, már beszélt meg gimnazista csapat délutáni programot, az tudja, miről van szó. Bár, mint minden munkahelyen itt is van egy alapzaj, a filctollak itt is sercegnek és a klaviatúra is kopog, de nem fog üvölteni a zene, senki nem fog a füled mellett rikoltozni, és nem löttyintik a jegyzeteidre a caffe lattét.

Mert biztonságos. Ha már csak egyszer is dolgoztál kávézóban, akkor tudod, hogy milyen az, amikor az összes cókmókoddal kell felkeresni a mellékhelységet főleg télen, mert csak így tudhatod minden ingóságod biztonságban. Bár lehet, hogy mire visszamész pont a helyed már nem lesz meg. Egy coworking irodában, ha otthagyod a vadiúj mobilodat az asztal közepén, az garantáltan még a nap végén is ott lesz. A KAPTÁRBAN pl. 8 év alatt még soha, semmi nem tűnt el.

És talán a legfontosabb: egy közösségbe kerülsz! Ha valaki huzamosabb ideig dolgozott otthonról, az tisztában van vele, hogy már önmagában az, hogy emberi arcokat lát, milyen hihetetlen felüdülést jelent. De ennél sokkal többről van szó. Részt vehetsz szakmai és közösségi rendezvényeken, ismerkedhetsz, partnereket – vagy akár megrendelőket – találhatsz, sőt, mint ahogy azt számtalan példa mutatja, új barátokra is lelhetsz.

Eddig jól hangzott? Innen folytatjuk!

Szerző: Simonyi Gábor

happy wheels