Életmód
Coworking kalauz kezdőknek – 2. rész
  • 2019. december 11.

Ha valaki életében először megy coworking irodába, könnyedén szembetalálhatja magát azzal a problémával, hogy egész egyszerűen nem érti, mit is jelentenek a szolgáltatásokat fedő szavak, kifejezések. A probléma leginkább abban gyökerezik, hogy a coworking világ nyelve alapvetően az angol, és a legtöbb kifejezésnek nincs igazán jó magyar fordítása. Ezeket fogjuk most körbejárni.

Bár a használt elnevezések sokfélesége, és a terjedelmi korlátok miatt arra nem vállalkozhatunk, hogy egy komplett coworking szótárt prezentáljunk, a négy leggyakoribb és legfontosabb cowork-ös szakkifejezést elmagyarázzuk.

Flexie vagy Hot Desk

Mondhatjuk, hogy a coworking irodák alapszolgáltatása. Azt jelenti, hogy egy nagyobb, közös térben oda ülsz le dolgozni, ahova akarsz, persze csak ha nem ül már ott valaki. Ez döntően egy íróasztalt és egy széket jelent, de a KAPTÁRBAN például dolgozhatsz kanapén, konyhapultnál ülve is vagy akár a szőnyegen hasalva, ha nem vagy útban senkinek. Ez a legrugalmasabb szolgáltatás, vehetsz csak napijegyet (sőt a KAPTÁRBAN félnapit is), bizonyos számú alkalomra alkalmas bérletet vagy havibérletet is.

Fixie vagy Dedikált asztal

Ha szeretsz mindig ugyanott ülni, vagy nem akarod
a számítógépedet, cuccaidat állandóan magaddal cipelni, akkor számodra ez az ideális megoldás. A Fixie asztalok szintén közös térben vannak, de az adott asztalt rajtad kívül nem használja senki, akkor sem, ha nem vagy éppen ott, az csak a tied. Így kirakhatod a kaktuszodat, a családi képet, de nyugodtan ott hagyhatod nagyobb értékű dolgaidat is, olyan biztonságban lesznek, mintha otthon lennének. Fixie esetében viszont nincs napijegy, meg bérletek, csak havi tagságot válthatsz.

Skype room vagy telefonszoba

Lévén, hogy a közösségi irodák többnyire egy légterűek, a hangosabb telefonálás zavarhat másokat, de az is előfordulhat, hogy te nem szeretnéd, ha mások hallanák a beszélgetéseidet. Erre kínálnak megoldást azok a kisméretű, ideális esetben hangszigetelt helységek, ahol valami ülőalkalmatosságon és esetleg egy kis asztalon kívül nincs más, viszont kiválóan alkalmasak egy rövidebb-hosszabb skype vagy telefonbeszélgetés lebonyolítására. Ezeket a legtöbb helyen – néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve – ingyenesen lehet használni.

Add-on

Akár napi jegyed van, akár havi bérleted, bizonyos alapszolgáltatásokat biztosan tartalmaz. Egy asztalt, széket, WiFit, közös konyhát, egyéb közös helységeket. Ezen felül viszont a legtöbb coworking irodának vannak egyéb szolgáltatásai, amiket külön díj megfizetése mellett vehetsz igénybe. A KAPTÁRBAN pl. ezek közé tartozik
a szkennelés és nyomtatás, a zárható szekrény, de akár székhelyszolgáltatást is igénybe vehetsz. Ezeknek
az egyéb szolgáltatásoknak a gyűjtőneve az Add-on.

Minisorozatunk befejező részében végig vesszük, mi ildomos és mi nem egy coworking irodában, mi az, amit nyugodtan csinálhatsz, és mi az, amivel garantáltan kiváltod a többiek dühét vagy utálatát.

Reméljük, izgatottan várjátok!


Eddig jól hangzott? Innen folytatjuk! 

Cimkék:
happy wheels