InfoPont Ajánló Magazin
Kiemelt tartalomKultUtazó

Budapesti legendák nyomában

Csengetés a moziban?

A két háború közötti időszakban divatosak voltak az ún. „csengetős mozik”, melyek arról kapták nevüket, hogy a vetítés vége előtti egy percben, az összebújó párok figyelmeztetése végett megszólaltatták a csengőt. Többen tudni vélik, hogy a mai Művész Moziban (Décsi Mozi), és a már megszűnt Csokonai moziban is szóltak a csengettyűk. Úgy járta, hogy ilyen mozikba úrinő és társa nem tették be lábukat, hiszen a szétrebbenésre való figyelmeztetés igen csak tapintatlan, a privát szférát megsértő akció lehetett. Így, vagy úgy, a mai kor emberének mosolyt csal az arcára ez a képtelen, manapság elképzelhetetlen mozis ötlet.

A Kádár kifőzve az államszocializmusban

A ma is üzemelő, Klauzál téri Kádár Étkezdéről az a hír járta, hogy csupán nevének köszönhetően működhetett zavartalanul a Kádár-korszakban. Elméletileg még a hatóságok sem tudták, hogy a tulajdonos igazán családi összeköttetésben áll-e Kádár Jánossal, vagy csak amolyan névrokona a miniszternek. Valószínűleg ennek a történetnek fele sem igaz, de arról sokat elmond, hogy az emberek tényleg el tudták volna képzelni a privát szférába is habozás nélkül behatoló hatóságokat, amint ilyen látszólagosságnak bedőlnek.

Columbo, mint Falk Miksa leszármazottja

Több éve vitatott, hogy Falk Miksa, a Pester Lloyd egykori főszerkesztője lenne Peter Falk, mindenki Columbójának dédapja. A találgatások odáig jutottak, hogy mind az angol, mind a magyar Wikipédia bejegyzésben megemlítik a lehetséges rokonságot. Ugyan nekünk magyaroknak már annak a gondolatára is dagadna a keblünk a büszkeségtől, hogyha csak részben állna fenn a kapcsolat, nagyon úgy tűnik, ez sajnos csak egy fals mendemonda. Peter Falk életével foglalkozó kutatók ugyanis az anyakönyveket megnézve, a családfát megvizsgálva konkrét bizonyítékokkal tudják alátámasztani a rokonság hiányát.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben