InfoPont Ajánló Magazin
Kult

Budapesti Illusztrációs Fesztivál

A Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. Az illusztráció a kortárs vizualitás egyik legdinamikusabb fejlődő, leginnovatívabb ága. Szándékuk, hogy a kétévente ismétlődő (biennálé jellegű) pályázat, kiállítás és a kapcsolódó rendezvények által ösztönözzék a hazai irodalmi illusztráció felzárkózását a világ élvonalához; láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.

KATEGÓRIÁK – 2. BUDAPESTI ILLUSZTRÁCIÓS FESZTIVÁL

A nyílt pályázatot (a nemzetközi gyakorlatot követve) az alábbi kategóriában hirdetik meg:

1. Szépirodalmi illusztráció (Fiction): szabadon választott művek, felnőtt- és gyermekirodalmi, régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásainak, vers, novella, regény illusztrációja

2. Tudományos művek illusztrációi (Non fiction): természettudományos, technikai, turisztikai, felvilágosító stb. illusztráció

3. Szöveg nélküli lapozók, böngészők, narratív képkönyvek (silent book)

4. Évfordulós irodalmi pályázat: illusztrációk az alábbi, idén évfordulós alkotók valamelyikének választott művére: Mészöly Miklós, Pilinszky János, Lázár Ervin (Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben)

A fesztivál a Graphifest rendezvénysorozat keretében valósul meg, szervezői és a kiállítás kurátorai Herbszt László, illusztrátor-tervező grafikus és Révész Emese, művészettörténész.

TÖRZSANYAG TÁRLATA

Pályázatra nem csak megjelent művek képeit, hanem terveket is várnak, így a legfiatalabb nemzedék is lehetőséget kap a bemutatkozásra. A pályaművek közül szakmai előzsűri választja ki a kiállított műveket. A pályázat törzsanyaga a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen október 15-én nyíló kiállításán, az évfordulós irodalmi pályázat művei a Petőfi Irodalmi Múzeum az október 20-án nyíló tárlatán láthatóak majd. Az illusztrációkat 100×70-es, nagy méretű printeken mutatják be. Reményeik szerint a kiállított munkák átfogó képet adnak a hazai illusztrációs grafika jelenlegi állásáról, trendekről és új törekvésekről egyaránt.

Ismét tervezik a kiállított pályaműveket bemutató katalógus kiadását.

DÍJAK

A pályázat több mint 1 millió forint összdíjazású. A díj alapítói között jelen vannak a hazai könyvkiadók és kulturális szervezetek, így a Móra Kiadó, Pozsonyi Pagony Kiadó, Csimota Kiadó, Athenaeum Kiadó, Magyar Művészeti Akadémia, Petőfi Irodalmi Múzeum és az olaszországi Sarmedei Művészeti Iskola. Idén először kerül átadásra a Gyulai Líviusz-díj. A díjzsűri elnöke Daniela Olejnikova, nemzetközi hírű illusztrátor Szlovákiából.

VENDÉG A POZSONYI BIB

Az első alkalomhoz hasonlóan most is lesz külföldi díszvendég, ezúttal az e téren nagy hagyományokkal rendelkező Szlovákia, ahol 1967 óta kerül megrendezésre a nemzetközi hírű Pozsonyi Illusztrációs Fesztivál (BIB – Bienále Ilustrácií Bratislava). Az esemény a budapesti Szlovák Intézet támogatásával valósul meg.

A BUDAPESTI ILLUSZTRÁCIÓS FESZTIVÁL POZSONYBAN

A 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatott anyaga a pozsonyi Egyetemi Könyvtárban 2021 december 3-tól 2022 január 10-ig lesz látható a BIB programjában. Az esemény és a kiállítást és a kísérő katalógus megvalósulását a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet támogatja.

FŐDÍJAS TÁRLATA: GRELA ALEXANDRA

Új hagyományt szeretnének teremteni azzal, hogy külön tárlaton kívánják bemutatni az előző pályázat fődíjas illusztrátorának,  Grela Alexandrának a műveit.

Helyszín: a tabáni Tér-Kép Galéria, 2021. szeptember 29 – október 31.

KLASSZIKUS MAGYAR MESTER TÁRLATA: GYULAI LÍVIUSZ

Másik kapcsolódó tárlattal szeretnének hagyományt teremteni, alkalmanként egy-egy klasszikus mester munkásságát mutatva be: idén a nemrég elhunyt Gyulai Líviusz illusztrációiból láthat válogatást a közönség a Karinthy Szalonban 2021. szeptember 22 – október 17. között.

KAPCSOLÓDÓ SZAKMAI PROGRAMOK

A Fesztivál időtartama alatt szakmai programok (workshopok, könyvbemutatók) kerülnek megrendezésre a MOMÉ-n és a Krea Design Iskolában. Egyebek mellett ekkor kerül bemutatásra az első fesztivál idején megtartott történeti konferencia tanulmányait közlő kötet, a Tempevölgy kiadásában.

A kísérő programokról aktuális tájékoztatást az esemény facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők:

https://www.facebook.com/Budapesti-Illusztracios-Fesztival-2301511563467627/

Olvass bele magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

„Forradalom van, barátom, s így képzelheted, mennyire vagyok elememben!” – Rendhagyó tárlatvezetés a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Glück Viktória

Ilyen nagy még nem volt! Országos Építőipari Mester Workshoppal indul az ősz

Glück Viktória

Játék! Játék! Játék!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben