InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Bormustra extra – Nagygomboson jártunk

A Nagygombos Borászat Magyarországon belül a Mátrai borvidéken, Nagygombos település határában található. 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat, aki már 2009-ben a francia Fiatal Borászok Európai Versenyén első helyezést ért el.

A borászat kiemelten kezeli a rozékat, egy-egy évjáratban több különböző tétellel is megjelennek a piacon. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben a rozékban oly fontos élénk savak is megmaradnak. Az egy tagban fekvő szőlőterületet környezetbarát módon művelik, és a borok készítésénél is a minél kevesebb beavatkozásra, a természetességre törekszenek, és arra, hogy megadják
a kellő időt a bornak.

Az alap borcsaládba tartozó Nagygombos Játékos Rosé több szőlőfajta erényeit egyesíti, a bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik, hogy tudatos házasítási folyamat révén születik meg. A Mosoly Rosé a kékfrankos fajta elegáns jegyeit hozza, és igazán széles körből lehet hozzá ételt ajánlani. Az Illatos Fehér házasítás a Mátrai borvidék gyümölcsös, könnyed arcát mutatja be a stílus kedvelőinek, csakúgy, mint a hasonló karakterű Könnyed Vörös cuvée.

A prémium borcsaládba, amely Barta Anna nevét viseli, a rozék közül a legkifinomultabb tétel, a Gamay Noir Rosé tartozik, amelynek a gyümölcsaromák mellett megjelenő finom, hordós érlelés ad újabb réteget. A Három Hordó vörösbor, ahogyan a neve is utal rá, három hordó házasítása. A kékfrankos, a cabernet franc és a zweigelt körülbelül egy évet töltöttek nagy használt hordókban, így nem fedi el semmi a terroirra jellemző gyümölcsös karaktert.

Ezek mellett a borász által minden évben készített, mikrotétel méretben megjelenő kísérleti borok visznek izgalmas színt ebbe a borcsaládba. A Barta Anna borok közös jellemzője az elegáns, kifinomult stílus, valamint a hagyományos metódusok mellett a szőlőfajtákkal és a borkészítéssel való innovatív kísérletezés. A gasztronómiába, borboltokba és borbárokba szánt palackok nemcsak mátrai borok, hanem egyben a borász személyiségének a lenyomatai is.

A Magna Mátra Történelmi Egyesület egyik alapító tagjaként a borászat kiemelten kezeli a Kárpát-medencei fajtákat, és Magna borukat a szabályozásának megfelelően hárslevelű, kékfrankos vagy kadarka fajtákból képzelik el, amely mindig a prémium portfólió részét képezi majd.

Fotók: Furmint Photo


Olvass bele magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Badacsonyban ezen a hétvégén sem fogsz unatkozni

Glück Viktória

Get Closer Jazz Fest

InfoPont

BorKedd // Fióka X Kiss Attila borkóstoló

Glück Viktória

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben