InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Bormustra – Borbély Családi Pincészet

Bormustránkat Badacsonyban, Badacsonytomajon folytatjuk, a Borbély Családi Pincészet-nél. A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg a Borbély család szakmaválasztását. 1981-ben telepítették első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban a borászatot.

23 ha-os családi birtokon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. Igyekeztünk a legtöbb bort megkóstolni, -ami persze nem könnyű, ha jobbnál jobb borokat kell kortyolgatni és legszívesebben meg is ittuk volna – és kiválasztani négy bort, ami különösen a szívünkhöz szólt és amelyeket szeretettel ajánlunk nektek is.

Badacsonyi Olasz rizling késői szüret

A Vinagórán Aranyérmet szerzett, Késői szüretelésű édes fehér borunk

November elején szüretelt, töppedt, aszúsodott szőlőből készült borkülönlegesség. Az Olasz rizling fajtajellegét kiegészítve, ízben a töppedésből származó zamatok dominálnak, az 50 g/l természetes maradék cukortartalom szép harmóniát alkot az elegáns savaival.


Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling

A Winelovers Olasz rizling nagyteszten TOP 10 közé került 6. helyen a Bács hegy Olasz rizling borunk

A Bács hegy ajándékát a hagyományokhoz ragaszkodva új tölgyfa hordóban 6 hónapig érleltük. A bazalt alapú, agyagos talajnak köszönhető nagy komplexitású, keserűmandulára emlékeztető utóízű és magas Magnézium tartalmú kiváló bor.


„Karós” Badacsonyi Olasz rizling Limited Selection

2019-ben Aranyérmes lett az Országos Borversenyen

Az 50’es évek végén telepített, bak művelésű Olasz rizling ültetvény válogatása. A „Karós” név a művelésmódra utal, nagyszüleim hívták így a csak karóval művelt, bak művelésű szőlőiket. Bazalt máladékos, kötött talajról kézzel válogatva szüreteljük a Gulács- hegyen, majd 500 literes új tölgyfa hordóban erjed, érlelődik 6 hónapot, majd egy év palackos érlelés után kerül forgalomba. Az egyedi, sorszámozott palackok csak a pincénél és a borteraszunkon elérhető. Így írtak róla: „A badacsonyi terroir szépségeit megjelenítő iskolapélda.”


Olvass bele a magazinunkba is:

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Borbély Tamás: A legfontosabb, amit próbálunk átadni, az a természetközeliség, a természet szeretete és tisztelete

Glück Viktória

FARSANGOZZUNK EGYÜTT!

Glück Viktória

Nyereményjáték egy finom badacsonyi borért!

Szabó Ildikó

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben