Balaton
Balatoni múzeumajánló
  • 2020. október 9.

Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar

Balatonendréd

Nehézsúlyú járművek összecsapása a pályán, ahol a kisebb járgányok is megmutatják, milyen erő lakozik bennük, miközben a család minden tagja jól szórakozik. Ez a FIA Kamion Európa-bajnokság, a kamionsport legkiemelkedőbb nemzetközi versenysorozata, amit idén 6. alkalommal hozunk el Magyarországra. A több mint 30 éves múltra visszatekintő rendezvény bővelkedik különleges pillanatokban. Együtt izgulhatunk hazánk büszkeségéért, a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbiért, hangosan szurkolhatunk a Suzuki Europe Cup versenyzőinek, és ámulhatunk a nagy teljesítményű motorokkal bemutatott lélegzetelállító, akrobatikus gyakorlatokon.

A balatonendrédi Kisbence Kemence Skanzen 15 működő kemencéjével, Európa egyik legnagyobb, hagyományos és modern kori élő kemencegyűjteményének ad otthont. A kemencéktől egy füst alatt mindent megkapsz: történetet, látványt, ízeket, közösségi élményt, elődeink hagyományaihoz való visszatérést. Aktuális tudásátadó, tematikus programokat is szerveznek a skanzenben.

A Kemence Skanzen egész évben, a hét minden napján megtekinthető: az őszi-téli szezonban hétköznap 7-16, hétvégén 10-18 óráig.


Kis-Balaton Látogatóközpont

Keszthely

A Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár minden évben az Orsolya naphoz legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre Kőszegen. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településeinek kézművesei, borászok,

A Kis-Balaton Látogatóközpont elsődleges célja a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeinek bemutatása. A Kis-Balaton – mely Európai viszonylatban is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünk – sokféleképpen él a köztudatban: madárrezervátum, nemzeti park, Ramsari terület, az első természetvédelmi őr – az egykori „kócsagőr” – személyében az intézményesült hazai természetvédelem szülőföldje, Fekete István regényeinek romantikus helyszíne, a Balaton halbölcsője, vízvédelmi rendszer, ökoturisztikai célpont.

Nyitva:

2020. Szeptember 23- október 31:
kedd-vasárnap 9.00-16.00 óra (hétfő szünnap)

2021. November 1- 2021. március 31:
péntek-szombat-vasárnap 9.00-16 óra (hétfő-csütörtök szünnap)


Eau de Tihany – Illatok Háza

Tihany

Az Eau de Tihany – Illatok Háza a tihanyi levendula közel százéves történetét mutatja be interaktív módon. A kiállítás egy gyönyörű múlt századi műemlék jellegű épületen keresztül vezeti a látogatót. A három terem kiállítási anyaga bemutatja a Tihanyi levendula történetét és meghonosítója dr. Bittera Gyula életét a hazai illóolajipar megteremtőjét aki által a “Tihanyi levendula” világhírnevet szerzett. Az időutazás során megismerkedhetnek életének jelentős állomásaival, teszünk néhány kortörténeti kitekintést, bepillantunk az illatok és a korabeli drogériák világába.

Az Illatok Háza a nyitvatartási időn kívül előzetes bejelentkezés útján látogatható.


Olvass bele a magazinunkba is: