InfoPont Ajánló Magazin
Ajánló

A National Geographic Magyarországon is bemutatja a “Nők: A változás évszázada” c. kiállítását

A tárlat a nők életébe enged bepillantást a világ különböző tájain. A képeken a női szépség és bölcsesség egyaránt főszerepet kap – ahogyan a National Geographic fotósai látták.

A kiállítás nagyhatású személyiségeket bemutató ”Inspiráló nők” szekciójában három – a maga szakterületén kiemelkedőt alkotó – magyar hölggyel is megismerkedhetünk.

A National Geographic Hungary és a National Geographic Society most először Magyarországra hozza a “Nők: A változás évszázada” c. kiállítását. A tárlat a National Geographic páratlanul gazdag fotógyűjteményéből merít, elénk tárva a világ különböző tájain élő nők múltját, jövőjét, mindennapi életét – valamint, természetesen, a szépségét és bölcsességét. A tárlaton három magyar hölggyel is találkozhatunk: Jurányi Zsófia légkörfizikussal, az Antarktiszon és az Északi-sarkvidéken egyaránt otthonosan mozgó sarkkutatóval; Kubinyi Enikő etológussal, a Szenior Családi Kutya Program megalapítójával; valamint Nedeczky Júlia hegymászóval, aki a

Karakorumban található Gasherbrum II. csúcs meghódításával új fejezetet nyitott a magyar hegymászás történetében. A kiállítás, melynek kurátora Iwona El Tanbouli-Jabłońska, a budapesti Arena Mall bevásárlóközpontban lesz megtekinthető november 21. és december 11. között.

A National Geographic Society, a világ egyik legnagyobb tudományos és ismeretterjesztő szervezete, az 1888-as megalapítása óta gyűjti a világ különböző társadalmai mindennapi életét dokumentáló fotókat. Az így megörökített pillanatok egy egészen egyedülálló történetté állnak össze a kiállítás paravánjain, látványosan kirajzolva a női szerep változásait az elmúlt évszázad folyamán.

A National Geographic munkatársai többéves munkával a fotók és emberi történetek e páratlan gyűjteményére támaszkodva hozták létre a “Nők: A változás évszázada” c. lenyűgöző kiállítást, mely november második felétől Magyarországon is látható lesz. Iwona El Tanbouli-Jabłońska, a National Geographic magazin lengyel nyelvű kiadásának művészeti vezetője és a kiállítás kurátora harminc időtlen, örök érvényű pillanatot választott ki, rajtuk keresztül különböző nemzetiségű és foglalkozású nők történét elénk tárva – egymástól merőben különböző társadalmakban és kulturális környezetben. A kiállításon a ritkán látott kuriózumokon kívül olyan híres, mára legendássá vált képekkel is találkozhatunk, mint Steve McCurry a zöld szemű afgán lányról készült fotója.

 “A kiállítás képanyaga rendkívül színes és változatos – együtt, összerendezve azonban ezek a fotók megragadóan koherens és teljes képet adnak a Nőről. A Nőről, aki bölcs, aki erős, aki tele van megértéssel, aki érzékeny a problémákra. A Nőről, aki korunk hőseként képes befolyásolni a társadalma sorsát, aktívan alakítani közössége jövőjét. A kiválasztott fotókon keresztül különböző helyzetekben, különböző kihívások közepette szerettem volna bemutatni a kiállítás főszereplőit – akik tele vannak szeretettel és empátiával, de ugyanakkor eltökéltek és, ha kell, harcolnak az eszméikért.”

– mondja Iwona El Tanbouli-Jabłońska, a kiállítás kurátora.

A tárlaton többek közt Jurányi Zsófia légkörfizikus, Kubinyi Enikő etológus és Nedeczky Júlia hegymászó portréját is megcsodálhatjuk; három magyar hölgyét, kiknek kitartása és céltudatossága valamennyiünk számára inspirációul szolgálhat.

A National Geographic Channel számos előremutató, úttörő tevékenységű nő történetét osztotta meg – és osztja meg a jövőben is – a nézőkkel. Míg a “Jane” c. alkotás a csimpánzkutatás ikonikus alakja, Jane Goodall munkásságát dolgozza fel, “Az Amelia Earhart-expedíció” c. dokumentumfilm egy vakmerő pilótanőről szól, aki darabokra zúzta a nőkkel kapcsolatos konvenciókat rendhagyó életével; és akkor még nem beszéltünk a bátor klímaaktivista, Greta Thunberg harcát bemutató “Greta Thunberg: A jövő hangja” c. filmről, valamint az “Impact with Gal Gadot: Nők egy jobb világért” c. sorozatról, melynek hősei minden erejükkel a diszkrimináció, az erőszak és a természetpusztítás ellen harcolnak, embertársaikat is a világ jobbá tételére inspirálva.

A “Nők: A változás évszázada” c. kiállítás a budapesti Arena Mall bevásárlóközpontban tekinthető meg november 21. és december 11. között. A belépés díjtalan.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Budapesti Programok

InfoPont

Felnőtteknek gasztroélmények, gyerekeknek mesés programok – az egész családra hangolva nyit a VarázsLiget

Glück Viktória

Fald fel a vegán Budapestet – jön az V. Vegan Food Fest!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben