Életmód
A marokkói folyékony arany nyomában – az argánolaj tölrténete
  • 2021. március 16.

Sokoldalúságáról, valamint bőr- és hajápoló hatásáról híres argánolaj Marokkóból származik. Az itt működő női szövetkezetek nagy szakértelemmel, felelősségteljesen állítják elő a “folyékony arany”- ként is becézett olajat.

A Lush termékekben használt argánolaj, az argánfa magvaiból készül. Hagyományosan az akne, az ekcéma és más bőrbetegségek ellen használják. Nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint és zsírsavakat, melyek hűsítik, hidratálják, fiatalítják és védik a bőrt, a fejbőrt és a hajat, illetve gátolják a bőrsejtek oxidációját.

Az argánolaj útja a fától egészen termékekig

A marokkói Arganeraire városában a helyi női szövetkezet tagjai júliustól októberig dolgoznak a legkeményebben; hajnalban kelnek, hogy összegyűjtsék az argánfákról lehulló gyümölcsöt. Az argánfa és az általuk támogatott ökoszisztéma védelme elsőrendű fontosságú. A magokat egy hűvös épületben tárolják, mielőtt a szövetkezet tagjai elkezdenék az olaj kisajtolását.

Jason and The Argan Oil
Argánolajjal teli sampon, amelyhez a Rose Jam illatát adták. Gyógyító rózsakivonat és rózsaolaj hozza egyensúlyba a fejbőrt.

42 nő munkája kell 1 kiló argánmag kitermeléséhez – ehhez előbb el kell távolítani a gyümölcs külső húsát, majd feltörni a belső héjat. A magokat Agadir városába szállítják, ahol összezúzzák őket, hogy kinyerjék a gazdag, borostyánsárga folyadékot. Egy liter olajhoz körülbelül 2,3 kilogramm argánmagra van szükség.

Az egyes rendelések mind egy-egy falusi szövetkezethez kerülnek, jelenleg 22-ből küldik el a feldolgozott magokat Agadirba. Szakszervezet segít az egyes szövetkezeteknek elérni az ECOCERT bio és fair trade minősítést. Ez garantálja, hogy kézműves termelőként kerülnek nyilvántartásba, ezzel minden vevőtől tisztességes árra számíthatnak.

Ro’s Argan szappan
Ápoló és antioxidáns, argánolajos szappan gélszerű habot képez, és a mámorító török rózsaabszolút és egyiptomi gerániumolaj illatával vesz körbe.

A szakszervezet elősegíti az üzlet fenntartható és környezetbarát jellegét is. A helyi önkormányzat támogatásával évente 300 hektárnyi facsemetét ültetnek, hogy a jövő generációi is részesülhessenek az argániparból, a termőföld minősége pedig folyamatosan javuljon.


Olvass bele a magazinunkba is: