InfoPont Ajánló Magazin
AjánlóInfoPont

A legfinomabb fagyi a Balatonon: Eszterházy Epercsoda Levendulával

Ebben a hónapban az idei év Balaton Fagyija verseny győztesével készítettem interjút, aki a balatonakarattyai Sissi Fagyizó “Eszterházy Epercsoda Levendulával” fagylaltkölteménnyel nyert. A Balatoni Turizmus Szövetség immár 9. alkalommal hirdette meg ezt a versenyt, melyre összesen 15 fagylaltot neveztek be a Balaton környéki cukrászdák, fagylaltozók.

A győztes fagylalt készítőjét, Koncz Andreát kérdeztem.

Milyen összetevőkből áll az idei fagylalt?

Minden fagylaltunk, ami tejes alapú – teljes tejből, valódi tejszínből és cukorból áll. Az idei díjnyertes Eszterházy Epercsoda Levendulával fagyinknak is ez az alapja, ebbe kerül a dió, majd a levendulás eper variáció, és az aprított diódarabok. Számtalan verziót próbáltunk ki, mire összeállt a végleges kreáció.

Hogyan alakulnak a fagyitrendek?

Folyamatosan változnak. Alapvetően az örök klasszikusok, a csoki és vanília vonal marad, viszont ezek mellé már bejön többek közt a chili, maracuja, menta. A sós vonal kifejezetten kedvelt manapság, mint pl. sós karamell, pisztácia, mogyoró. Ma már a “tiszta” fagyik szinte alig léteznek. A legszínvonalasabb fagyizók sikeresen ötvöznek egészen meghökkentő alapanyagokat, mint a cékla, balzsamecet, sült áfonya, érlelt sajtok, tökmag, bor. Viszont ehhez nagy tapasztalat, sok kísérletezés, és minőségi alapanyagokra van szükség.

Hogyan zajlik a fagylaltok versenye?

A 4 tagú zsűriben két fő a szövetséget, kettő pedig szakmai vonalat képviseli. Ők négyen utazzák körbe a Balatont, és felkeresik a nevező fagyizókat. Mindenütt eltöltenek egy kis időt, ezzel kicsit átveszik a helyi életérzést is. A kiírás szerint a Balatonra jellemző ízek, gyümölcsök, borok, mézek előnyt jelentenek. Előírás a természetes alapanyagok használata. Itt nincsenek porok, aromák, színezékek, kényelmi termékek.

Mi a Sissi Fagyizó koncepciója?

Kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készítünk fagyit. Az idei évtől a fagylaltjaink minőségét azzal emeltük, hogy kizárólag Cserpes tejet használunk, valamint tőlük érkezik a túró és a tejszín is. Ezáltal sokkal krémesebbé, és lágyabbá vált a fagylalt, amiben az ízek is jobban érvényesülnek. Jövőre már nem indulunk a versenyen, mert a győztes feladata a következő évi zsűrizés.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Sztár Nyár – Avagy hogyan töltötte a nyarat Létay Dóra

Glück Viktória

Éld át az ősz varázsát Hévízen!

Glück Viktória

Keszthelyen egyedülálló kutyás park és strand nyílik jövőre

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben