InfoPont Ajánló Magazin
AjánlóInfoPont

A legfinomabb fagyi a Balatonon: Eszterházy Epercsoda Levendulával

Ebben a hónapban az idei év Balaton Fagyija verseny győztesével készítettem interjút, aki a balatonakarattyai Sissi Fagyizó “Eszterházy Epercsoda Levendulával” fagylaltkölteménnyel nyert. A Balatoni Turizmus Szövetség immár 9. alkalommal hirdette meg ezt a versenyt, melyre összesen 15 fagylaltot neveztek be a Balaton környéki cukrászdák, fagylaltozók.

A győztes fagylalt készítőjét, Koncz Andreát kérdeztem.

Milyen összetevőkből áll az idei fagylalt?

Minden fagylaltunk, ami tejes alapú – teljes tejből, valódi tejszínből és cukorból áll. Az idei díjnyertes Eszterházy Epercsoda Levendulával fagyinknak is ez az alapja, ebbe kerül a dió, majd a levendulás eper variáció, és az aprított diódarabok. Számtalan verziót próbáltunk ki, mire összeállt a végleges kreáció.

Hogyan alakulnak a fagyitrendek?

Folyamatosan változnak. Alapvetően az örök klasszikusok, a csoki és vanília vonal marad, viszont ezek mellé már bejön többek közt a chili, maracuja, menta. A sós vonal kifejezetten kedvelt manapság, mint pl. sós karamell, pisztácia, mogyoró. Ma már a “tiszta” fagyik szinte alig léteznek. A legszínvonalasabb fagyizók sikeresen ötvöznek egészen meghökkentő alapanyagokat, mint a cékla, balzsamecet, sült áfonya, érlelt sajtok, tökmag, bor. Viszont ehhez nagy tapasztalat, sok kísérletezés, és minőségi alapanyagokra van szükség.

Hogyan zajlik a fagylaltok versenye?

A 4 tagú zsűriben két fő a szövetséget, kettő pedig szakmai vonalat képviseli. Ők négyen utazzák körbe a Balatont, és felkeresik a nevező fagyizókat. Mindenütt eltöltenek egy kis időt, ezzel kicsit átveszik a helyi életérzést is. A kiírás szerint a Balatonra jellemző ízek, gyümölcsök, borok, mézek előnyt jelentenek. Előírás a természetes alapanyagok használata. Itt nincsenek porok, aromák, színezékek, kényelmi termékek.

Mi a Sissi Fagyizó koncepciója?

Kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készítünk fagyit. Az idei évtől a fagylaltjaink minőségét azzal emeltük, hogy kizárólag Cserpes tejet használunk, valamint tőlük érkezik a túró és a tejszín is. Ezáltal sokkal krémesebbé, és lágyabbá vált a fagylalt, amiben az ízek is jobban érvényesülnek. Jövőre már nem indulunk a versenyen, mert a győztes feladata a következő évi zsűrizés.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ez is érdekelhet:

Gasztroajándék készítő workshop a Szelence Caféban

InfoPont

Megnyitott Szarvas világszínvonalú luxusétterme

Glück Viktória

Indul a 10 NAP STRAND Fesztivál Balatonvilágoson

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben