Megsárgult receptek. Ennyi maradt meg nekem a Nagymamámtól. Kacskaringós betűk, az évek alatt olvashatatlanná vált szavak, lemaradt instrukciók…
Néhol meglepetés, mi sül majd ki belőle.
Két olyan receptet mutatok most Tőle, amit karácsony közeledtével a konyhában kevésbé jártas, lelkes hobbicukrászok is bátran kipróbálhatnak. Mert nincs is jobb az ünnepi asztalon a házi süteménynél!
Nagymama hamis linzere
Hozzávalók 2 gáztepsinyi adaghoz:
- 50 dkg liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 25 dkg cukor,
- 20 dkg vaj,
- 2 egész tojás,
- 3-4 ek kakaópor,
- lekvár az összeragasztáshoz
Elkészítés:
A kakaópor kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Kinyújtjuk az így kapott kétfajta tésztát fél centi vastagra, a kakaós tésztából középen lyukas formákat, míg a világosból teli formákat szaggatunk. Ügyeljünk rá, hogy páros számú formát kapjuk a végén. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk, úgy, hogy a kakaós keksz legyen alul. Porcukorral hintve tálaljuk.
Diós és mákos bejgli
Hozzávalók 8 kisebb bejglihez:
Tészta:
- 1 kg átszitált finomliszt
- 40 dkg vaj
- 2 db tojássárga
- 2.5 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
- tojások a lekenéshez
Diós töltelék 4 db bejglihez:
- 50 dkg darált és durvára vágott dió vegyesen
- 3 db narancs héja reszelve
- 1 evőkanál fahéj
- 3 cs. vaníliás cukor
- 1,5 dl víz
- 30 dkg cukor
Mákos töltelék 4 db bejglihez:
- 50 dkg darált mák
- 2 db narancs és 1 db citrom héja reszelve
- 1 evőkanál fahéj
- 3 cs. vaníliás cukor
- 1,5 dl víz
- 30 dkg cukor
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverjük a szobahőmérsékletű tejben, hozzáadjuk a 2 tojássárgát. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és a porcukrot. Belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáöntjük a tejben elkevert élesztős tojást. Egyneművé dagasztjuk a tésztát, míg le nem válik a tál oldaláról. Munkalapra kiborítva még pár percig gyúrjuk, míg sima felületű tésztát nem kapunk. Ha ez megtörtént, 8 egyenlő gombócra osztjuk, majd egyenként alufóliába csomagoljuk, és hűtőben minimum egy órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A diótöltelékhez a vízből és a cukorból gyakori kevergetés mellett 7-8 perc alatt cukorszirupot főzünk. Az összes többi hozzávalót tálba mérjük, majd a cukorsziruppal leöntjük. Összekeverjük és állni hagyjuk. A máktöltelék hozzávalóival ugyanezt megismételjük.
A tésztagombócokat téglalap alakúra nyújtjuk és nagyjából a súlyuknak megfelelő mennyiségű töltetéket halmozunk rájuk. Elegyengetjük, de úgy, hogy mind a négy oldalon másfél ujjnyi rész kimaradjon. A téglalap két rövidebb oldalán visszahajtjuk a tésztát a töltelékre, majd a hosszanti oldaltól elkezdjük közepesen szorosan feltekerni. A tészta vége a tekerésnél mindenképp alulra kerüljön.
Ha mind a 8 tésztát megtöltöttük, következik a lekenés. Tojássárgával kenjünk, majd 20 perc hűvös helyen pihentetés után, ha megszáradt, még egy rétegben kenjük le tojássárgával. Újabb hűtőben pihentetés után tojásfehérjével kenjük le, a tetején és az oldalán pedig hurkapálcával sűrűn megszurkáljuk, így nem fog kirepedni. Ezután szobahőmérsékleten kelesztjük 20 percet. 200 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt mindenképp hagyjuk kihűlni.



