Életmód
Vegán kényeztetés
  • 2018. március 8.

“Tésztánk minimum 48 órás kelesztéssel kel életre, szigorúan kézzel nyújtjuk és 480 fokon sütjük készre 60-90 másodperc alatt.”
Budapest újabb különlegességgel gyarapodott, ezúttal vegán fronton, az Everness és Vegán Food Fest után az A’nkertbe már állandó jelleggel találkozhatunk a Vegán pizza foodtruckjével. Utána jártunk a legújabb vegán kincsnek, természetesen nem csak vegánoknak! Preyer Györggyel beszélgettünk a Vegan Food Fest szervezőjével és a Vegan Lettem alapítójával.

Honnan jött a nápolyi vegán pizza?

Egy olyan pizzériát szerettünk volna nyitni, ami egy részről vegán, más részről pedig mindenki számára különlegesség. A nápolyi típusú pizza, mindig is a szívügyünk volt, ugyanakkor magyarországon önmagában sem jellemző a nápolyi pizza elkészítése, nem hogy vegánul!

Mióta foglalkoztat a veganizmus, mikor lettél vegán?

Már több, mint kilenc éve vagyok vegetáriánus és két és fél éve váltottam növényi étrendre. Vegánizmusra pedig két éve váltottam át a növényi étrendről. Amit fontos tudni ugyebár, hogy a növényi étrend egy étkezési forma, a Veganizmus az étkezéstől már jóval több, hiszen ez már egy etikai állásfoglalást jelent: ami az élet minden területén elutasítja az állathasználatot.  Számomra se bőrcipő, se tollkabát, se bőrpénztárca… se állatkísérletes sampon használata nem fér bele. Összeségében úgy gondolom a vegánizmus egy tudatosabb, környezettudatosabb, mértéktartóbb és együttérzőbb életvitel.

Mennyire ragaszkodtok a hagyományokhoz a pizza elkészítésénél?

A pizza lelke a tészta, amit mi nagyon nagyon komolyan veszünk! Alapvetően, amennyire engedi a vegán pizza, annyira ragaszkodunk a hagyományokhoz. Fatüzelésű kemencében sütjük a 48 órás kelesztésű tésztát. Ettől olyan igazán könnyed tésztájú és levegős a nápolyi tésztánk!  Ugyanakkor ahogy a Margherita pizzához elérünk (ahol alapvetően bivaly mozzarellát használnak), mi természetesen saját fejlesztésű és készítésű rizs mozzarellát használunk. Ezt mi úgy szoktunk emlegetni „felhő ízű”, mint a sima mozzarella.

Milyen feltétek közül választhatnak a pizza rajongók?

A pizzaimádók hat alappizzánk közül választhatnak. Ebből lehetőség van megkóstolni két hagyományos nápolyi pizzát, a Pizza Marinárát (paradicsomszósz, fokhagyma, oregánó és friss olívaolaj) illetve a Margheritát (rizsmozerella, bazsalikom, friss olívaolaj, paradicsomos feltét). Vannak kicsit hétköznapibb pizzáink, a magyaros és a gombás pizzák kedvelőinek. Különlegességnek számít, hogy a gombás pizzán gomba pesto feltét van, ilyet sehol máshol nem használnak. A Verde és az Autonno pizzáinkat pedig egyértelműen a vállalkozó kedvűeknek ajánljuk! Az utóbbi egy zsályás sütőtök pürés édes gesztenyés pizza, amely szarvasgombaolajjal van nyakon öntve. Ezzel nagyon intenzív ízt eredményezve! Rendszeresen készülünk havi különlegességekkel, ami ebben a hónapban a mexikói pizza: chilis bab, újhagyma, növényi sajt dip, és tortilla chips lesz!

A’nkert
1061, Paulay Ede utca 33.

www.vegazzi.hu

Csütörtök: 18:00-22:00
Péntek: 18:00-2:00
Szombat: 18:00-2:00

happy wheels