Életmód
Telefon, tablet, laptop gyerek kezébe nem való!
  • 2018. október 4.

Korunk technikai fejlődésének köszönhetően mindennapi használati eszközeinkké váltak a különböző digitális kütyük, amik már nemcsak a munkánkat segítik, hanem kifejezetten szórakoztatnak is. Mindez rendben is van, ameddig mértékkel használjuk és figyelembe vesszük a gyermekeinkre tett hatását is, ugyanis nagyon erős befolyással van a fejlődésükre.

A gyerkőcök persze imádják ezeket a ketyeréket és nagyon gyorsan meg is tanulják használni, majd sokszor követelik is, hogy egy picit megnyomkodják vagy játsszanak rajta.
Ez általában egyszerű megoldás a gyermek figyelmének lekötése céljából, pedig hosszútávon pont a figyelem megtartását és a koncentrációt zavarja meg.

Túl sokszor látok kisgyermeket telefont vagy tabletet nyomkodni, és nem győzöm elégszer elmondani a szülőknek, hogy ne adják oda a gyermeknek minden percben, mikor kéri. Szabjanak határokat e tekintetben is, például legyen heti egyszer egy óra amikor játszhatnak rajta, valamint lehetőleg a szülő se használja sokat a gyermekei előtt ezeket az eszközöket, mert az is visszás lehet hosszútávon.

Miért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk őket rákattanni?

Mert függővé teszi az agyukat!

Sajnos sokszor nem hiszik el időben a szülők, miért is borzasztóan káros ez, ezért egyszerűen összefoglalom:
a fejlődésben levő idegrendszerük, testük és elméjük olyan nagy mennyiségű új ingert kap, amelyek könnyedén függővé tehetik őket. Ez a fajta érzékkielégítés felér a felnőttkorban jellemző kábítószerek hatásaival, amelynek mind ismerjük a lehetséges következményeit.

Minél kisebb korban adunk valamilyen digitális kütyüt a kezükbe, annál nagyobb kárt tehetünk és minél inkább hozzászoknak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy fiatal felnőttként más káros szenvedélyek függőjévé is válhatnak. Mindemellett megzavarja a gyermekek normális fejlődését és befolyásolja az agy működését is. Csökkentheti a mozgásigényt, ami az idegrendszer fejlődését zavarja, ez pedig figyelemzavarhoz, összpontosítási nehézségekhez, majd tanulási nehézségekhez vezethet.

Az ingersokaság hatására az ellenkezője is előfordulhat ezeknek, mégpedig hiperaktivitás és túlzott mozgékonyság formájában. Ha ez önmagában nem lenne elég elrettentő, komoly szerepet játszhat az alvásmegvonásban és az agresszív viselkedés megnyilvánulásában is…

Úgy gondolom, fontos számunkra a jövő nemzedéke, ezért figyeljünk rájuk, tartsuk kontroll alatt a digitális eszközök használatát és legyünk tudatosak a nevelésben: hozzuk vissza a mesekönyveket, mozgassuk őket és játsszunk velük fantáziadús, kreatív játékokat!

http://zajongo.blog.hu/

happy wheels