Hasznos
Tél a kedvencekkel.. Kell-e a kutyakabát?
  • 2019. január 23.

Dr. Tarnavölgyi Csilla állatorvost kérdeztük.

Vajon a kutyakabát csak divathóbort?
Én erre inkább úgy válaszolnék, hogy kell-e minden kutyának kabát a hideg időben?
Nem, nem minden kutyának kell kutyakabát, de a rövid-rövidebb szőrű fajtáknak, az idősebb kutyáknak, a kölyköknek, valamint az egészségi problémákkal küszködő egyedeknek jól jön az extra melegítés. A méret itt nem feltétlen döntő erejű, mert pl. az agarak hiába nagy testűek, érzékenyek a hidegre. Figyelembe kell azt is venni, hogy milyen „ körülmények „ között él az állat. Mert ha a sétán kívül egész nap a fűtött lakásban él a gazdival, hiába van nem kimondottan rövid szőre, érzékenyebb lehet a hidegre mint például egy ugyanolyan fajtájú egyed aki kijárkál a kertbe vagy egész nap az udvaron van.

Az is számít, hogy mennyi időre és milyen jelleggel van kint a szabadban az állat. Havas/esős időben egy dúsabb, hosszabb szőrű kutyának is előnyös a kabát (amennyiben vízálló) hogy megóvja a szőrét a teljes átázástól (pl. egy spániellel ha kimennek túrázni a havas terepre).
Konkrét hőmérsékletet pont ezek miatt nem igazán lehet mondani, a fentiek figyelembe vételével és az adott egyed érzékenysége/jelleme fényében a gazdinak kell elbírálnia, hogy a kutyájának szüksége van-e már extra meleg rétegre ha kimennek a szabadba. Egyes kutyáknak lehet már 10 fok alatt elkel a kabát, más példányoknak meg tényleg csak akkor, ha erős mínuszokban hosszabb ideig tartózkodnak kint.

Sok gazditól hallom, hogy az ízületgyulladásos betegségben szenvedő állatok gyakran rosszabbul vannak a hideg időben, jobban sántítanak/merevebben járnak. De lényegében akármilyen akut/krónikus betegségben szenvedő állatnak segíthet, ha kap egy kis extra védelmet a hideg (és a nedvesség) ellen.

Cipzár, dísz ,csat stb. megengedett vagy csak kényelmetlenséget okoz az állatnak?
Dísz, csat: ha nem olyan részén van a kabátnak, ahol irritálhatja/idegesítheti az állatot, akkor azt mondanám, hogy nem tilos, bár funkcionálisan felesleges.
A cipzár szerintem nagyon nem praktikus egy hosszú szőrű kutyánál, pláne ha az adott egyed kimondottan izgága. Ha nem divathóbort miatt akarják ráadni a kabátot hanem valóban praktikus okokból, akkor a kutya érdekeit kell elsősorban figyelembe venni. Ha a kabát cipzáros, akkor azt lehessen kényelmesen, komplikációk (szőr/bőr becsípése) nélkül feladni a kutyára.

Mi alapján válasszunk ruhát, fajtafüggő?
Olyan ruhát érdemes keresni, ami megfelelően takarja a nyakat és a hastájékot is, de fontos hogy a kutya is jól érezze magát benne. Egyedfüggő, de néha a kevesebb több. Nem minden kutya tolerálja jól ha be van bugyolálva, érdemes kipróbálni először a boltban / házban a kabátot, ha a kutya megdermed benne, meg se mozdul vagy egyértelműen zavarja a kabát, akkor másik fazonnal érdemes próbálkozni.

Anyagát tekintve szerintem fontos hogy vízálló legyen, még ha csak utcára megyünk ki sétálni akkor is. Persze van rengeteg kötött „kabát”, én ezeket most nem sorolnám a kabát kategóriába inkább pulcsiként tekintenék rájuk és használatukat is ennek fényében ítélném meg (enyhébb időben, kora ősszel, késő tavasszal stb.)

Kik azok a fajták akiknek teljesen felesleges?
Azok a fajták amik eleve a zord, hideg, havas időhöz adaptálódtak (Husky, Alaszkai malamut stb.) dús, jól szigetelő szőrzettel rendelkeznek mely a nedvességnek is jobban ellenáll. Ezeknek a fajtáknak a bundája maga egy minőségi téli kabát, nincs szükség extra rétegre.

Melyek a kihűlés jelei az állaton, hogy tudunk segíteni rajtuk ha esetleg ennek jeleit tapasztaljuk pl. egy hosszabb séta után?

Előfordulhat, hogy fázik séta alatt/után az állat, ennek ugyanolyan tünetei vannak mint embernél…didereg, remeg esetleg elkezd lelassulni, ha nagyon fázik.
A hypotermia, a túl alacsony testhőmérséklet életveszélyes lehet, de ha mozog az állat aztán bemennek a melegre, ez a veszély nem fenyeget. Inkább a szabadban tartott kutyáknál áll fenn a veszélye, ha nincs megfelelő óvóhelyük. Kölyök kutyáknak még nem annyira fejlett a hőregulációja, rájuk különösen figyelni kell főleg amikor alszanak/pihennek, hogy megfelelő hőmérsékletben legyenek.
Ha mégis hypotermiás lesz egy állat, akkor akár eszméletét is vesztheti, de előtte általában jelentős gyengeséget/aluszékonyságot tapasztalhatunk (itt is, ugyanaz mint embereknél). Ilyenkor fontos hogy azonnal elkezdjük felmelegíteni az állatot, melegvizes palackot rakni a hasához – érdemes betenni a palackot valami pokrócba/ruhába, nehogy megégessük a hasát, az állatot meleg takaróval bebugyolálni, figyelni a végtagok melegítésére – akár gyerek zoknit is lehet a mancsukra húzni, illetve dörzsölgetni a mellkasukat ezzel is melegítvén őket. Mindeközben/ezután állatorvoshoz vinni.

Az udvarban tartott kutyákat, hogy óvjuk a télen?
Ha mindig kinn vannak a szabadban, nagyon fontos a megfelelő kutyaól, ami jó hőszigetelő, vízálló és ami fontos, hogy ne legyen túl nagy a beltere, mert akkor nem fogja tudni megfelelően bemelegíteni a testhőjével az állat.

A macskákat hogyan tudjuk óvni a hidegtől?
Amennyiben kijárós/szabadban tartott a macska, a legjobb amit tehetünk az egy meleg, biztonságos kuckó biztosítása. Ruhát adni egy szabadba járó macskára kimondottan veszélyes lehet: beakadhat valahova, fennakadhat miatta valahol, akadályozhatja abban hogy elmeneküljön de akár hatással lehet a koordinációs készségeire is.

Köszönjük Csilla a hasznos információkat!

happy wheels