Kiemelt tartalom
“Az előadó elsősorban a saját álmai, víziói mellé kell, hogy álljon” – Interjú Szabó Balázzsal
  • 2018. július 10.

Szinte pontosan négy évvel a 2014-es Élet elvitelre című Fonogram-díjas lemez után jelent meg a Szabó Balázs Bandája legfrissebb albuma Rajtad felejtett szavaim címmel, amelyre tizenkét dal került fel, valamint bónuszdalként a zenekar egy korábbi felvételének vonósokra újrahangszerelt változata – erről a lemezről, az ihletről és a hosszútávú tervekről beszélgettük Szabó Balázzsal.

Egy kicsit mindig sikerül becsempészned az irodalmat is a zenéidbe, most pedig a Rajtad felejtett szavaimmal sincs ez másképp – vezérfonalnak számít nálad a líraiság?

Ha nem is vezérfonal, de egy nagyon fontos viszonyítási rendszer, vagy azt is mondhatnám, hogy az egyik legfontosabb kifejezési nyelv számomra. Ezen az albumon Szemlér Ferenc erdélyi költő versét mutattuk meg a mi ízlésünk szerint. Azt hiszem, a líra kicsit alkatfüggő is, nekem már a kezdetektől meghatározó helyet foglalt el az értékrendemben és az életemben. Mindig is szerettem olvasni, már a szüleimtől is ezt láttam apró gyerekként, aztán az évek alatt kihagyhatatlanná vált a mindennapokból. Az, hogy jelen vannak a lemezeinken, estjeinken a versek, számomra nem különlegesség, hanem természetes. De persze nagyon fontos az önálló teremtés is, a saját líraiság, nem csak szövegben, de a zenében is.

Mit gondolsz: az igazán jó előadót a közönség és a közízlés formálja, vagy fordítva?
Te hogy állsz ehhez a kérdéshez?

Számomra egyértelműen fordítva van, az előadó elsősorban a saját álmai, víziói mellé kell, hogy álljon. Már nagyon fiatalon is olyan követendő példákat kerestem, akik a saját útjukat járják. Ez az igény mind a mai napig megmaradt bennem, magammal szemben is. Számomra egy alkotó ember mindig “lámpás” egy ismeretlen, láthatatlan vidéken. Természetesen hatással van rám a környezet, látom, hogy mi zajlik a világban, a történései néha találkoznak az ízlésemmel, máskor pedig nagyon távol állnak tőlem. A közízlést befolyásoló aktuális trendek, divatok mindig jönnek-mennek, szerintem ha csak ezeket próbálja meglovagolni egy előadó, akkor nincs sok reménye maradandót alkotni. Kicsit más oldalról nézve hiszem, hogy ha az ember felelősséggel vezeti a közönségét, akkor az évek alatt elnyerheti azt a bizalmat, hogy olyan utakon is vele tartsanak, ami kísérletező, merész, más a megszokottól, így bizonyos értelemben formálja a saját hallgatóságát.

Fotó: Nagy Márton

Mennyit újítottatok az új albumhoz? Kell-e egyáltalán stílusbeli újulás szerinted a hosszútávú sikerhez, vagy inkább ihlet és dalötletek?

Az ihlet elengedhetetlen az alkotáshoz, minden egyéb csak azután jön. Az új lemez szellemi gyökerei a régiek, de szerintem a megfogalmazási mód egy picivel szabadabb lett, pimaszabbnak is mondhatnám. Igyekeztünk a legizgalmasabb hangszerelést megtalálni az adott dalhoz. A régebbi lemezeken kevesebb hangsávval dolgoztunk, próbáltunk a majdani élő megszólaláshoz húzni, a Rajtad felejtett szavaim lemezen ezt teljesen elengedtük és bátrabban kísérleteztünk különleges hangszerekkel, effektusokkal. A mi esetünkben rengeteg stílus keveredik, így akarva akaratlan évről évre változik kicsit, de ezt természetesnek gondolom. Hogy ez mennyire tud egy siker kulcsa lenni, vagy sem, az szerintem zenekaronként változik. Engem mérhetetlenül inspirál ez a stílusok közti szabad átjárás, folytonos megújulás, kísérletezés.

Milyen folyamatot képzeljünk el, amikor azt halljuk, hogy Szabó Balázs dalt ír?
Hogy jön világra nálad a zene?

Van váratlan és van tudatos része. Rengeteg vázlatot, félkész gondolatot jegyzetelek napközben papírra, telefonra, szövegeket és dallamokat is. Van egy dolgozószobám, ahova napi szinten el tudok vonulni, gyakorolni, írni. Általában itt kerülnek újra elő ezek a jegyzetfoszlányok, itt kezdek el dúdolni, gajdolni és itt kezdem el rögzíteni és kidolgozni a dalaimat. Néha a zenéből inspirálódik egy dal ötlete, néha pedig a szöveg felől. Ez számomra egy magányos folyamat, ezen a ponton még nem szoktam megosztani senkivel az ötleteimet. Amikor eljutok arra a szintre, hogy már van egy első körös hangszerelésem és már a szövegek is viszonylag pontosan mutatják magukat, akkor szoktam megmutatni a zenekarnak, és ezután kezdünk el vele közösen dolgozni a próbateremben. Számomra is sok a titok és rejtély az alkotásban, hogy honnan hallja az ember ezt a belső hangot, de mint tudjuk, az ihletnek szabad akarata van, akkor jön-megy, amikor csak akar, így szerencsére mindig tartogat kiismerhetetlen dolgokat.

Mi a fő ihlete a Rajtad felejtett szavaimnak? 

Nehéz pontosan megfogalmazni, de a sok belső bolyongás és mélybe nézés bizonyosan benne van. Jó úgy írni és alkotni, hogy ezek a gondolatok, víziók, engem is elvisznek a hétköznapok morajlásaiból. Jó kicsit kívül helyezkedni a világ szabályszerűségein, szögletességein. Ebben a nagy, mindennapi zajban persze nekem is meg kell küzdenem ezekért a pillanatokért, de úgy hiszem ez az alkotás sajátja, hogy semmi nem hullik csak úgy az ölünkbe, nekünk is tenni kell érte.

Milyen hosszútávú tervei vannak a Szabó Balázs Bandájának?
Mit szeretnétek a leginkább elérni a zenei életben?

Szeretnénk tovább feszegetni a saját határainkat, kísérletezni, váratlant alkotni. Sok kisebb-nagyobb rendhagyó koncertötletünk is van, akár külcsínben, helyszínben, zenében gondolkodva. Remélem
a következő években sok dolgot meg tudunk valósítani ezekből az álmokból. Szóval mindenképp aktívan szeretnénk tölteni az elkövetkezendő időszakot is. Kiadványokban is több dolog várat magára, bízunk benne, hogy sok nyitott fülre találnak majd, és nem járjuk magányosan ezt az utat. Úgy hiszem a helyünkön vagyunk ebben a nagy zenei kavalkádban, és remélem mind szakmailag, mind emberileg meg tudunk maradni ezen az úton, és tudunk tovább fejlődni lépésről lépésre.

Hol találkozhatnak Veletek a rajongók a nyáron?

Július 1-jén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz a soron következő koncertünk, ahol a Modern Art Orchestra lesz a vendégünk. Különleges estére készülünk, ez az első alkalom, hogy a Szabó Balázs Bandája nagyzenekari felállásban áll színpadra, sok-sok újragondolt hangszereléssel – azt gondolom, hogy a nyár egyik legkülönlegesebb pillanata lesz ez a rendhagyó este. De a nagyobb fesztiválok programjaiban is megtalálhatók leszünk, illetve sok kisebb-nagyobb rendezvényen szerte az országban, szóval érdemes bekukucskálni a zenekar Facebook oldalára, ahol minden helyszín és alkalom pontosan látható, követhető. Bízunk benne, hogy mindenki talál a maga számára megfelelő koncertet és rendezvényt, és sokat táncolhatunk és énekelhetünk együtt a nyáron!

Balázsék Facebook-oldala: https://www.facebook.com/szabobalazsbandaja/

Fotó: Nagy Márton

happy wheels