Életmód
Spirituális művészet, ami gyógyít…
  • 2019. január 7.

Kugler Rita hangtál terapeutával beszélgettünk a hangrezonancia gyógyító hatásairól.

Honnan ered a technika?

A hangrezonanciát az ősidők óta, több mint 5000 éve alkalmazzák a Védikus orvoslásban. Az ütemes dobolás általi transzállapotban bekövetkező gyógyulás és gyógyítás őshazája az indián sámánok Amerikája. A keleti kultúrában  már 2600 évvel ezelőtt kezeltek hangokkal. A tudományág egyik ilyen eszköze a hangtál, csengő volt, amelynek a használata a mai napig fennmaradt. Tibet, Nepál, India, Kína vallási szertartások, mantrák, gyógyító puják, meditációk elengedhetetlen kelléke volt, de a hétköznapokat is jól szolgálta ércedényként, főzésre és ételek tárolására, fogyasztására használták a szerzetesek a kolostorokban. A kolduló szerzetesek adománygyűjtő edényeiként is jó szolgálatot tettek.

Miből és hogyan készülnek a tálak?

Egy hangtál elkészítése megközelítőleg 70-80 munkaórát vesz igénybe több mesterember segítségével. Gondos kézi megmunkálással, kovácsolással, akik szívüket- lelküket beleteszik egy tál elkészítésébe. Ők ezt ünnepként élik meg, a munkafolyamatok során magukban mantrákat mormolnak. A fémösszetétel hatással van a rezgés minőségére. Formájuk kerek, aranyszínű, falvastagságuk, súlyuk eltérő. Általában 7-12 nemesfémből készülnek melyet kovácsolással préselnek össze. A tálak feszültségeit faparázson vezetik le a munka végén. Ilyen manufaktúrák India északi részén, Nepálban, Tibetben találhatóak. A hagyomány szerint az ötvözetbe felhasznált fémeket ősidők óta Naprendszerünk bolygóihoz rendelték. Anyaguk: Arany-Nap, Ezüst-Hold, Higany- Merkúr, Réz-Vénusz, Ón-Jupiter, Vas-Mars, Ólom-Szaturnusz.

A tálak típusai:

Méretük és hangrezonanciájuk szerint két csoportba soroljuk őket.

Jin típusú: méretük kicsi, hangjuk magas frekvencián rezeg. Ezeket a test felső részén, fejközeli energiaközpontokon, jobboldali meridiánokon alkalmazzuk. A női princípiumot és az elfogadást, befele tekintést erősíti.

Jang típusú tálak: nagyméretűek, öblös, -mély hangon rezonálnak. Lelki, fizikai stabilitásunkat edzi, a test alsó pontjain, a központi csakra alatt használjuk. Baloldali meridiánokon alkalmazva, férfi oldalunkat, a kiterjeszkedést hivatott erősíteni.

Hogyan képes gyógyítani a hang?

Magunk elé képzelünk egy tükörsima tavat. Ha egy kavicsot beledobunk ebbe a tóba, koncentrikus hullámok keletkeznek, és ezek végig gyűrűznek a víz egész felületén. Minden vízmolekula mozgásba jön. Az emberi test kb.70%-nyi vízkészletből áll. A hangtálak rezgései ilyen koncentrikus körök formájában áramlanak szét a teljes testünkön, minden egyes sejtünket felébresztve…. Kihat a nyirokrendszerre, idegrendszerre is, optimalizálja a vízkészletünk molekuláris szerkezetét, miáltal beindul a méreganyagok kiválasztódása.

A hangtál hangja megérinti legbensőbb énünket, egyensúlyt teremt fizikai testünkben, lelkünkben összekapcsol szellemünkkel. A tibeti hangterápia elsősorban a betegségek megelőzését és az egészség megerősítését, ezáltal megőrzését szolgálja. Ám az öngyógyító folyamatok beindításával a lappangó vagy már kialakult betegségek okát is feloldhatjuk.

A terápia 3 szinten hat.

1. A hallható hangok és a rezgések fejtenek ki pozitív hatásokat. A rezgések anyag-cserefolyamatot, méregtelenítést indítanak el a szervezetben. Ezáltal az egész testet, sejtszintig átmossa, kitisztítja, feloldja a feszültségeket és a testben felgyülemlett blokkokat.
2. Test energetikai rendszerére hat.
3. Harmonizálja, pihenteti a két agyféltekét. Előhívja az elraktározott lelki terheket, sérelmeket, negatív energiát. Ezen a szinten beindulnak az öngyógyító folyamatok.

Mi történik a kezelés során?

Először is nyugodt körülményt és hangulatot teremtünk, hogy a vendég kényelmesen érezze magát. A kellemes zene és füstölő, segít az ellazulásban. Beszélgetünk a fennálló nehézségekről, kihívásokról, a már alakulóban lévő felismerésekről és változásokról. Javaslom, a kényelmes ruházatot, fémtárgyakra (öv, óra, ékszer) nincs szükség a kezelés alatt.

A vendég elhelyezkedik a kezelő matracon, majd a teste köré és a test bizonyos pontjaira tibeti zengőtálakat helyezünk el. A tálakat finom ütésekkel és dörzsöléssel megszólaltatjuk. A kezeléssel töltött idő kb. 40-60 perc között van. A rezgések olyan helyeken is képesek hatni, mint a csontok üreges részei és az ízületek, a véráramon és a nyirokrendszeren keresztül pedig minden egyes szervünkre. Képes a pangó területeket ismét a véráramba visszaállítani, így fokozatosan feloldani a fizikai blokkokat. Gyakran előfordul, hogy a nagyon feszült és terhelt ember elalszik a hangterápiás kezelés alatt, ami csak jót jelent a számunkra, mert az alvás kikapcsolja a racionális elménket és gondolatainkat, így a kezelés közvetlenül érzelmek, előítéletek nélkül áramolhat, és belső bölcsességünk is szabad teret kap. A szervezet sejtszintű elsavasodása csökken, kb. 40-50% -os javulás érezhető. Szélharangok, csengők kíséretében fejezzük be a kezelést. Mindenki a saját tempójában ébredezik. Megbeszéljük a tapasztalatokat, érzéseket, „útravalóval” segítem a vendéget. Mint a kiskacsák, lépésről- lépésre közelebb kerülünk önmagunkhoz, legbensőbb énünkhöz. A kezelés után ajánlott a szokásosnál több folyadék (víz) fogyasztása, erőteljes méregtelenítést indít el a szervezetben. A rezgések a kezelést követően 2 napig hatással vannak még a szervezetre. Én a Balla-hangterápiát alkalmazom. Az egyéni hangterápiás kezeléseket, személyre szabottan ajánlom, mindenki más testi, lelki és szellemi állapotban van. A vendéggel először egy általános állapotfelmérést csinálunk, és foglalkozunk a fennálló problémával. Általában heti 1 hangterápiát javaslok, nap bármely szakaszában. Ha már régóta fennálló lelki-fizikai betegségről van szó, eleinte heti 2-3 alkalommal is szükséges lehet a kezelés.

Melyek a hangtál kezelés hatásai, kinek ajánlod és kinek nem?
Fontos a panaszok hátterében álló okok felismerése, feldolgozása a rossz szokásaink levetkőzése. Ebben mindenkinek sokat segíthet a technika. Továbbá nagyon jól alkalmazható az alábbiak esetén:
– Kimerültség, feszültség okozta problémák
– Nyaki, háti, deréktáji fájdalmak
– Ízületi, izomfájdalmak, görcsök oldása
– Fizikai fájdalom, fejfájás, migrén, gyulladás megszüntetése
– Szorongás, nyugtalanság, alvászavar
– Emésztési problémák, hasi, alhasi fájdalmak, nőgyógyászati problémák
– Érrendszer, keringés, immunrendszer erősítés
– Tanulási kihívások
– Lazítás, vizualizációs képesség, kreativitás, figyelem fejlesztése
– Feltöltődés életerővel

A gyerekek ösztönösen érzik mire van szükségük, nagyon fogékonyak a hangokra a rezgésekre.
Szülő-gyermek kapcsolat
Beszéd, írás- és olvasási készségek fejlesztése
Lámpaláz, beilleszkedési probléma
Kreativitás, tanulási képesség és önbizalom növelés
Koncentrációs és érzékelő képesség fejlesztése
Magatartás, összpontosítás fejlesztése
Meditáció, játék

Hangtál kezelést nem alkalmazom:
– Szívritmus szabályzó,
– Epilepszia,
– Mélyvénás trombózis,
– Kismama 1-3 trimeszter esetén

Állatoknál is alkalmazom a hangterápiát. Imádnak a hangtálak hangjaiban fürdőzni és gyógyulni.

A hang rezgés, ami erősít, old, gyógyít. A harmónia, egyensúly, egy kis énidő azt gondolom mindenkinek segítségére van, válik.

További infók: rita.kugler@outlook.hu , https://www.facebook.com/rezgeskor/

 

happy wheels