Életmód
OKOSCIMKE.HU
  • 2019. január 10.

Gyanús vegyületek és E-számok a szervezetünkben?

Ha az élelmiszerek címkéin E-számokat és furcsa nevű vegyületeket látunk, nehezen tudjuk elképzelni, hogy sokszor azok természetes módon is megtalálhatóak az emberi szervezetben vagy akár egy almában. Egy friss internetes felmérés alapján tízből hét felnőtt véli úgy, hogy a mesterséges vegyületek veszélyesebbek a természetesnél, pedig az azonos szerkezetű vegyületek hatása azonos, függetlenül attól, hogy mesterséges vagy természetes eredetűek.

A tejsav (E-270) például az izmokban is megtalálható, a sósav (E-507) az emberi gyomorban fordul elő. A glicerin (E-422) a zsírszövetben, míg a propionsav (E-280) az izzadságban is megtalálható.

Találós kérdés: vajon melyik élelmiszer összetevő-listáján szerepel az ecetsav (E-260), a karotin (E-160-a), az antocianin (E-163), a butándisav (E-363), a C-vitamin (E300), a borkősav (E334), a nikotinsav (E-375), a citromsav (E-330), a cisztin (E-920) és a riboflavin (E-101)? Hiszed vagy sem, ezek az alma „receptúráján” találhatók.

Kerekes Péter, a Coca-Cola Magyarország ügyvezetője szerint a magyarok egyre nagyobb körültekintéssel tanulmányozzák az élelmiszerek címkéit és egyre fontosabb számukra az is, hogy miből állnak a megvásárolni kívánt termékek. Ezért indították el a közelmúltban az Okoscimke.hu weboldalt, ahol a fogyasztók hasznos információkhoz juthatnak az adalékanyagok, az édesítőszerek és a tápanyagbevitel témakörében.

happy wheels