Kiemelt tartalom
Nemzeti Színház – Dreamworks, az Álomgyár
  • 2018. október 4.

Tényleg lehet Hollywoodban komoly dolgokról beszélni?

Ivan Viripajev, a kortárs európai színház ikonikus drámaíró-rendezője egy atomvillanás erejével tűnt fel az orosz kulturális életben. Sikerre vitt pár előadást, majd szellemi társával, Viktor Rizsakov rendezővel művészeti mozgalmat indított: új színházi nyelvet akar megteremteni. Színművei, művészetelméleti, filozófiai, etikai és vallási témájú szövegei mindig óriási feltűnést keltenek. A Részegek című darabja a Nemzetiben folyamatos teltházakkal megy.

És most itt a „Dreamworks”, az Álomgyár. A színpadon kába álmokat kergető, szeretet után vágyakozó figurák mozognak, mindannyian a hollywood-i filmek stílusát idézik, és közben észre sem veszik, hogy a ma emberének legfontosabb kérdéseit teszik fel.

Szereplőink szmokingban és estélyiben jönnek-mennek egy péntek esti partin, ahol a whisky és a drog uralkodik. Mindenki trendi és minden oké, ám érezzük, hogy ez annyira abszurd, hogy csakis egy totális fordulat lehet a vége.

Viktor Rizsakov, a sztárrendező – akinek a kultikussá vált, Fodrásznő című rendezése a POSZT fődíját nyerte meg 2010-ben – hetekig boncolta a szöveget színészeivel. Ez kellett ahhoz, hogy megmutassák: nem tudsz annyira kúl lenni, hogy néha ne szállj magadba a „mivégre élünk” dilemmájával.

Rizsakov szerint „hamis értékek között tévelygünk, jártatjuk a szánkat buddhizmusról, pénzről, marihuánáról, megfeledkezve az emberi kapcsolatokról, a lényegről.”

Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Rácz József, Kristán Attila, Tóth László, Katona Kinga, Bordás Roland, Tarpai Viktória, Ligeti-Kovács Judit hitelesen hozzák a tipikus hollywood-i arcokat, majd finom érzékkel kacsintanak ki maszkjaik mögül és válnak megdöbbentően emberivé.

A Nemzeti Színház Nagyszínpadán az évad egyik legelgondolkodtatóbb előadása születik meg.

 

IVAN VIRIPAJEV: Álomgyár (Dreamworks), rendező: Viktor Rizsakov, Nemzeti Színház,
Nagyszínpad,
Bemutató: 2018. október 3.
További előadások: október 6., november 3., 4.

happy wheels