InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Matcha-cha

Ez a Shrek-színű csodaital igazi kultusszá nőtte ki magát az egészségguruk és diétázók közt az elmúlt pár évben, ezért a minap úgy döntöttem, kiderítem mire ez a nagy lelkesedés. A matcha a világ egyik legdrágább teája, amelynek az oka egyrészt a limitált termőterület, illetve a körülményes szüretelési eljárásban rejlik. Az igazi, prémium minőségű növényt kizárólag Japánban termesztik és évente mindösszesen 2500tonna teát állítanak elő. Grammja 200-400Ft- közt mozog, úgyhogy kicsit leesett az állam a kasszánál, kezemben a 40g-os csinos dobozkával.

Otthon kinyitva egy arisztokratikusan púderes állagú, üde füves rét illatát árasztó por fogadott, ami zöldebb már nem is lehetne. A tradíció szerint szüretelés előtt pár héttel a teacserjéket az árnyékba helyezik, így a szegény bokor a túléléséhez kénytelen jóval több klorofillt termelni, mint azt a napfényben amúgy tenné és ennek köszönheti a levél azt a csodásan szép színét és a rengeteg kedvező egészségre gyakorolt hatását. Hogy melyek is ezek?

Rákmegelőző; köszönhetően a benne koncentráltan jelenlévő katechineknek, amely az egyik legerősebb rákellenes antioxidáns.

Méregtelenítő; mert a nagy mennyiségű klorofill emeli a vér oxigén-és tápanyag megkötő kapacitását, illetve képes a nehézfémek és toxinok megkötésére és kioldására a szervezetből.

Zsírégető; hatása tannin tartalmának köszönhető, illetve enyhe vízhajtó hatással is bír.

Szív és érvédő; mérsékli vér LDL-koleszterinszintjét, az érlazító képessége pedig csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát. Koffeintartalma sokáig éberen tart, mert felszívódása elnyújtott hatású. Nem pörget olyan hirtelen, mint a kávé. Úgy tartják valamiféle nyugodt-éberséget ad, mert míg a kávé a stresszhormon (kortizol) szintjét emeli, addig a matchában lévő aminosav, az agy GABA és dopamin szintjére hat, ami pont a szorongás és a stressz érzésének kioltásáért felel.

Az elkészítése nem ördöngösség, csupán valamilyen keverőeszköz kell hozzá. Tradicionálisan, japánul, Chasen vagy bambuszhabverő, jobb híján pedig egy kézi tejhabosító. Aki igazi teaszertartást szeretne rendezni, annak javaslom beszerezni a klasszikus matcha tálat és szűrőt is. Így tényleg van egy feeling-je a dolognak. Teáskanálnyit elkeverünk 1 deci forró, ideálisan 70-80 fokos vízben. Édesíthetjük kedvünkre, mézzel, vaníliával, cukorral, és ennek minden egyéb ma divatos alternatívájával. Ha lattéra vágyunk, annak is csupán a képzeletünk szabhat határt, mert a matcha nem fog…

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben