Utazó
Légyott Velencében – avagy a maszkok előélete
  • 2020. február 4.

A velencei karneváli maszkok hagyománya száz évre nyúlik vissza. Ma már csak a karneválon csodálhatjuk őket, korábban viszont számos alkalommal viselték az álarcokat leginkább azért, hogy elrejtsék viselője személyazonosságát és társadalmi státuszát. A maszk társaságban nagyobb szabadságot adott tulajdonosának, kötöttségek, konvenciók nélkül szórakozhatott, olykor tiltott, törvénytelen dolgokat művelhetett vagy csak romantikus légyottokra vették fel. Az álarcokat ékes külső, ragyogó színek, mint az arany és ezüst jellemezték, és barokkos stílusú bonyolult díszités. Számos velencei maszk designja származik a Commedia dell’arte-ból. Lehetnek teljes arcos (pl. a bauta) és szemet takaró álarcok (mint pl. a Columbina). A Köztársaság korának vége felé az álarcok napi viselése szigorúan szabályozottá vált. A 18. századra már csak a december 26-ától kezdődő három hónapra korlátozták viselésüket. A maszkokat hagyományosan egymáshoz színben passzoló dekoratív gyöngyökkel viselték.

Bauta
A bauta elnevezésű maszk, mely a teljes arcot eltakarja, egy tradicionális darab, dacos arccsonttal, száj nélkül, esetleg arany díszítéssel. Az áll szögletes, gyakran előre mutató, így viselője beszélni, enni és inni is tud vele. Leggyakrabban vörös köpennyel és háromszögű kalappal vették fel. Érdekesség, hogy a 18. században elfogadott társasági maszk lett és viselése kötelező volt bizonyos politikai döntések meghozatalakor.

 

 

 

 

 

 

Columbina
A columbina egy fél-maszk, mely leggyakrabban zsúfolásig volt díszítve arannyal, ezüsttel, kristályokkal, tollakkal. Egy pálcával tartották az arc elé, vagy szalaggal felkötötték, mint a legtöbb velencei maszkot. A columbina elnevezés egy színésznő nevéből származik, aki a Commedia dell’arte-ban viselt ilyet. Állítólag nem akarta gyönyörű arcát teljesen elfedni.

 

 

 

 

 

 

 

A “pestis doktor” maszk
Ez a fehér álarc az egyik legbizarabb és legkönnyebben beazonosítható velencei álarc. Eredete a 17. század vészterhes időszakához kötődik. Egy francia orvos alkalmazta pestises betegei kezelésekor más óvintézkedések mellett. A hosszú hajlott csőr mellett hatalmas szemnyílások jellemzik, melyek strasszal vannak kirakva és a szemüveg hatását keltik. Akik ugyancsak ezt a maszkot viselték, a szokásos fekete kalap mellé hosszú, fekete köpenyt, fehér kesztyűt vettek fel, kezükben pálcát tartottak, hogy fizikai kontaktus nélkül távol tartsák a betegeket.

 

 

 

 

 

 

Moretta
Ezt az álarcot kizárólag hölgyek viselték. Az egyszerű, fekete maszk rejtélyes és ármánykodó hatást keltett, valószínűleg ez volt sikerének titka. Fekete selyemmel borított ovális formához gyakran csipke kiegészítés dukált.

 

 

 

 

 

 

 

 

Larva
A Volto néven is ismert álarc főleg fehér és tipikus velencei. Háromszögletű kalappal és palásttal viselik. A szó „larva” a maszk vagy szellem latin jelentéséből jön. A bautahoz hasonlóan ez is könnyedén engedte viselőjét lélegezni, enni, beszélni. Ezek a maszkok lágy viaszos vászonból készültek, így könnyűek, kényelmesek, esti társasági eseményre is kiválóan alkalmasak.

Cimkék:
happy wheels