Kiemelt tartalom
LÉLEK ÉS IRODALOM – PERJÉS JÁNOS ajánlója
  • 2018. szeptember 10.

Az ember bármit megtehet. – két előadás a döntésekről

 

Aki ismeri a Spirit Színházat, az nem lepődik meg, hogy olyan darabokat vonultat fel, melyek az emberi gyarlóságot, a döntéshelyzetek nehézségeit vagy szerelmi, családi kapcsolatok életútjait mutatja be.
A színház célja, hogy tükröt tartson az ember elé, hogy segítse az önmegismerést. Craig Lucas Chatszoba és Thomas Mann Mario és a varázsló című előadásaiban ismét magunkra ismerhetünk.

Bűntény a neten

Az internet világa, az információk fénysebességű áramlása kiirtotta a bizalmi emberi kapcsolatokat. Nicknevek és rejtett IP – címek mögé rejtőzünk, miközben a baráti sörözések során azért rimánkodunk, hogy elvesztek a mély baráti kapcsolatok – már csak online kommunikálunk.

A Chatszoba című előadásban a hollywoodi filmgyártásban játszódó sztori és a szexuális zaklatás kiegészül online félrevezetéssel, ami végül tragédiához vezet. Craig Lucas amerikai drámaíró remekműve valós történetet dolgoz fel – meglepődünk? Nem hinném…

Manipuláció mesterfokon

Az online zaklatástól visszaugrunk az időben, mikor Thomas Mann 1930-ban megírja történetét Cipollával, a borzalmas művésszel, aki előadásaiban hipnózissal veszi rá közönségét kezdetben mulatságos, majd egyre visszataszítóbbá váló ötleteinek végrehajtására.

Ahogy az álhírek, az arctalan hazugságok vagy egy-egy választás eredménye is manipulált, ne lepődjünk meg, ha felpillantva nem értjük, mi történt. A manipuláció jelen van az életünk minden pillanatában: a párkapcsolatainkban, a baráti viszonyainkban; de ugyanúgy manipulál, vagy manipulálni próbál bennünket szinte minden: a politika, a vallás, a kereskedelem… Feltevődik a kérdés: hol vagyok én, benne vagyok-e ebben az ördöginek feltűnő körben? Van-e saját akaratom, énem, elég vagyok-e ahhoz, hogy megteremtsem önmagamat, hogy a magam ura legyek? Ura vagyok-e önmagamnak?

A Spiritben tükröt tartunk. Óriási tükröt, s csak remélni tudjuk, hogy páran felfedezik benne valódi önmagukat.

 

Spirit Színház

II. Bp. Árpád Fejedelem útja 3-4.   |  facebook.com/spirit.theatre  |  Instagram: spirit_szinhaz

Cimkék:
happy wheels