Hasznos
Kutyabarát
  • 2019. december 10.

Mielőtt karácsonykor nyitogatni kezdjük az ajándékokat, hozzunk meg előtte pár biztonsági intézkedést, hogy a szentestét lehetőleg ne a sürgősségi állatorvosnál töltsük. Ugyanis ilyenkor olyan dolgokra is figyelnünk kell, amikre egy átlagos hétköznapon nem: lehetőleg ne egy életmentő műtéttel tegyük emlékezetessé az ünnepeket.

1. Biztosítsd a karácsonyfát

Az első helyen a megfelelő sétáltatás áll, ugyanis a kutyáknak ez egy elengedhetetlen szükséglete. Minden nap szánj kedvenced sétáltatására időt, még akkor is, ha kertben tartod. A sétáltatásnak nem csak a szükségletek elvégzése és a kutya fizikai lefárasztása a célja, sokkal inkább a gazdával töltött idő, a környezet megismerése, továbbá a közös vándorlás. A sétáltatás persze csak abban az esetben hasznos, ha az tartalmaz mentális munkát is, azaz fegyelmezett láb melletti sétáltatást.

2. Óvatosan a fenyőfa vizével

A második helyen az etetés áll. Bármennyire is hihetetlen, de még a mai kutyákban is megtalálható az ösztön, miszerint meg kell dolgozniuk az élelemért. Az etetés ne csak abból álljon, hogy esténként lerakjuk elé az ételt, hanem igenis figyeljünk arra, hogy úgy érezze megdolgozott érte. Vacsora előtt vidd el kutyádat egy kiadós sétára, ezáltal máris jobban fog neki esni, mint eddig. Ha esetleg nem enné meg az összes ételt, akkor semmiképp se hagyd előtte a maradékot.

3. A karácsonyi világítás balesetveszélyes

A harmadik helyen a szeretet áll, ugyanis ez egy létfontosságú dolog ahhoz, hogy egy kutya biztonságban érezze magát, ugyanis szeretettel a bizalmat, fegyelemmel a tiszteletet vívjuk ki! A család minden egyes tagjának egyenlően kell viszonyulni a kutyához és persze egyenlően kell szeretniük is. Ez persze magától értetődő, de valójában nem az. A lényeg, hogy megfelelő időzítéssel nyilvánítsd ki a szeretetedet, különben kedvenced nem fogja érteni a jó és a rossz viselkedése közötti különbséget.

4. Válassz biztonságos karácsonyi növény dekorációt

A mikulásvirág, a magyal, a fagyöngy közkedvelt díszítés karácsony környékén, de kutyánk számára mind mérgezőek lehetnek. A növénymérgezésnek nincs ellenszere, és többnyire csak tünetileg kezelhető! Gyanakodjunk a legrosszabbra, ha kedvencünk az ünnepek alatt hány vagy hasmenése van és biztosan nem etettük túl. A fenyőágak is súlyos gondot okozhatnak a tűleveleket lenyelve.

5. Tedd elérhetetlen helyre az ajándékokat és az édességet

Kutyánk minden újnak örül, és a földre pakolt ajándékok mindenképp ennek számítanak. Egyrészt a károk elkerülése, másrészt a csomagolóanyag vagy egyéb idegen tárgyak lenyelésének elkerülése érdekében ne hagyjuk egyedül kedvencünket a csomagokkal, főleg ne az édességekkel. Ha arra gyanakszunk, hogy az eb elfogyasztott valami olyat, amit nem kellett volna, ne habozzunk azonnal felkeresni az állatorvost – vagy ha kell, akkor az ügyeletet.


Figyelem!

A makadámdió, a földimogyoró, a mazsola, a nyers kelt tészta, a nyírfacukor elengedhetetlen kelléke a karácsonynak, de mindegyik mérgező a kutyákra!


További hasznos és érdekes információkat a Kutyabarát.hu oldalán találsz.

happy wheels