InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

Krisztisüt

Megsárgult receptek. Ennyi maradt meg nekem a Nagymamámtól. Kacskaringós betűk, az évek alatt olvashatatlanná vált szavak, lemaradt instrukciók…
Néhol meglepetés, mi sül majd ki belőle.

Két olyan receptet mutatok most Tőle, amit karácsony közeledtével a konyhában kevésbé jártas, lelkes hobbicukrászok is bátran kipróbálhatnak. Mert nincs is jobb az ünnepi asztalon a házi süteménynél!

Nagymama hamis linzere
Hozzávalók 2 gáztepsinyi adaghoz:
  • 50 dkg liszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 25 dkg cukor,
  • 20 dkg vaj,
  • 2 egész tojás,
  • 3-4 ek kakaópor,
  • lekvár az összeragasztáshoz
Elkészítés:

A kakaópor kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Kinyújtjuk az így kapott kétfajta tésztát fél centi vastagra, a kakaós tésztából középen lyukas formákat, míg a világosból teli formákat szaggatunk. Ügyeljünk rá, hogy páros számú formát kapjuk a végén. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk, úgy, hogy a kakaós keksz legyen alul. Porcukorral hintve tálaljuk.


Diós és mákos bejgli
Hozzávalók 8 kisebb bejglihez:

 

Tészta:

  • 1 kg átszitált finomliszt
  • 40 dkg vaj
  • 2 db tojássárga
  • 2.5 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • tojások a lekenéshez

 
Diós töltelék 4 db bejglihez:

  • 50 dkg darált és durvára vágott dió vegyesen
  • 3 db narancs héja reszelve
  • 1 evőkanál fahéj
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 dl víz
  • 30 dkg cukor

 
Mákos töltelék 4 db bejglihez:

  • 50 dkg darált mák
  • 2 db narancs és 1 db citrom héja reszelve
  • 1 evőkanál fahéj
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 dl víz
  • 30 dkg cukor

 

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverjük a szobahőmérsékletű tejben, hozzáadjuk a 2 tojássárgát. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és a porcukrot. Belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáöntjük a tejben elkevert élesztős tojást. Egyneművé dagasztjuk a tésztát, míg le nem válik a tál oldaláról. Munkalapra kiborítva még pár percig gyúrjuk, míg sima felületű tésztát nem kapunk. Ha ez megtörtént, 8 egyenlő gombócra osztjuk, majd egyenként alufóliába csomagoljuk, és hűtőben minimum egy órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A diótöltelékhez a vízből és a cukorból gyakori kevergetés mellett 7-8 perc alatt cukorszirupot főzünk. Az összes többi hozzávalót tálba mérjük, majd a cukorsziruppal leöntjük. Összekeverjük és állni hagyjuk. A máktöltelék hozzávalóival ugyanezt megismételjük.
A tésztagombócokat téglalap alakúra nyújtjuk és nagyjából a súlyuknak megfelelő mennyiségű töltetéket halmozunk rájuk. Elegyengetjük, de úgy, hogy mind a négy oldalon másfél ujjnyi rész kimaradjon. A téglalap két rövidebb oldalán visszahajtjuk a tésztát a töltelékre, majd a hosszanti oldaltól elkezdjük közepesen szorosan feltekerni. A tészta vége a tekerésnél mindenképp alulra kerüljön.

Ha mind a 8 tésztát megtöltöttük, következik a lekenés. Tojássárgával kenjünk, majd 20 perc hűvös helyen pihentetés után, ha megszáradt, még egy rétegben kenjük le tojássárgával. Újabb hűtőben pihentetés után tojásfehérjével kenjük le, a tetején és az oldalán pedig hurkapálcával sűrűn megszurkáljuk, így nem fog kirepedni. Ezután szobahőmérsékleten kelesztjük 20 percet. 200 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt mindenképp hagyjuk kihűlni.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben