Trend
Kávé Receptek
  • 2019. március 5.

A hőmérséklet növekedésével és a nappalok hosszabbodásával egyre szívesebben időzünk mi is a szabadban, sőt akár már a reggelünket is kint indítjuk egy kellemes kávé társaságában.

Tavasszal újra teret nyernek a jegeskávék is. Ehhez jó szívvel tudok ajánlani egy alternatív kávékészítési eljárást. A cold brewnak, vagyis a hidegen készült kávénak a különlegessége abban rejlik, hogy az elkészítés ideje alatt nem érintkezik forró vízzel, és más jellegű kémiai folyamatok játszódnak le, így egy sokkal lágyabb és frissítőbb ízvilágú, hosszúkávé jellegű italt kapunk, aminek a koffeintartama közel duplája a hagyományos presszókávénak.

Nem mellesleg az elkészítése is gyerekjáték. Egy edénybe helyezzünk kb. 60 gramm durvára őrölt kávét, majd öntsünk rá 1 liter hideg vizet és hagyjuk állni (célszerűen hűtőben), legalább 12 órát. Ezt követően csak szűrjük le a kész kávét és már fogyasztható is. Amennyiben van otthon kávéprésünk, úgy célszerű abban készítenünk, hogy ne kelljen a szűrővel bajlódnunk.


Almás-szedres kávé limonádé

Elsőre furcsának tűnhet a kávé-gyümölcs párosítás, de jól kombinálva az ízeket, izgalmas és nagyon ízletes különlegességeket készíthetünk, akár otthon is. Ehhez az italhoz otthon készült cold brew-t használtam, amit egy afrikai kávéból készítettem.

Tegyünk a pohár aljára pár szem szedret és egy kicsit törjük össze őket, hogy a levük kijöjjön, töltsük meg a poharat jéggel és tűzdeljünk bele 2-3 fél szelet almát. Öntsünk rá egy fél citrom levét, illetve vizet, körülbelül a pohár feléig. Ezután töltsük tele a poharat az általunk elkészített cold brew-val, és a szélét díszítsük egy zöldalma szelettel. Fogyasszuk kora délután, egy pár szem gyümölcs kíséretében.

A végeredmény egy nagyszerű frissítő élmény, ami ugyanolyan jóleső a kora tavaszi napsütésben, mint a legnagyobb nyári melegben. Könnyed ital, ami még a kávét nem igazán kedvelők tetszését is elnyerheti. Gyakorlatilag vegán.


Zemen Dávid

Barista

forbidwolf85@icloud.com

happy wheels