Kiemelt tartalom
Karneválok a nagyvilágból
  • 2019. február 26.

Eredetileg keresztény szokás, amely a Karácsony és a nagyböjt közötti fesztiváli időszakra utal. A “carne vale” jelentése: ég veled hús. A húshagyó keddel elkezdődik a böjt, addig azonban tradicionálisan ez a dínom-dánom és eszem-iszom hava.


Itthon a leghíresebb karneváli népszokás a busójárás.Mohácson idén február 28. – március 5. között színes-csúf maszkokat öltenek és szalmabálát égetnek, így ijesztve el a telet és a rossz szellemeket.

A lagúnák városában február 16. – március 5. közt tombol a karneváli szezon. Velence 121 aprócska szigetét 435 híd köti össze, amelyet évszázadok óta álarcos felvonulások, hatalmas színjátékok és bámészkodók ezrei töltenek meg.

Horvátországban, Rijekában is nagyszabású felvonulással ünnepelnek, idén január 17. – március 6. között.  A város különböző pontjain koncertekkel és hajnalba nyúló party-kal.

Franciaországban, február 16. – március 2. között a Cote d’Azure-ön, Nizzában is tombol a fesztivál. A látványos show több száz éves hagyományokra nyúlik vissza és meghatározott témák köré csoportosítják a résztvevők, táncosok, kellékeit, műsorszámát. Idén virágok és csókok százezreit szórják szét a beöltöző csodaszép modellek.

Egyértelműen a világ leghíresebb és legbohémabb karneválja a Riói. Március 2. – 9. között  turisták milliói hömpölyögnek végig az utcán és kísérik a szambaiskolák sexi táncosait.

happy wheels