Életmód
Kell a csend a hatékony munkához?
  • 2019. augusztus 5.

A csend a lelke a hatékony munkának. Vagy mégsem? Kérdezi magától a produktív munkára vágyók többsége, mióta elérhető áron kaphatóak a kiváló hang minőségű zenét sugárzó fül- és fejhallgatók. Daniel Levitin, kognitív neurológus szerint a zene hatására nem hogy nem végzünk el több munkát, hanem csökken a hatékonyságunk, cserébe a munkaórák során jobban érezzük magunkat, így olyan érzésünk van, mintha elrepült volna mellettünk a nap.

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen működik az agyunk. Közös bennünk viszont, hogy egyszerre, csak egy dologra tudunk fókuszálni. De ha az adott feladat untat minket, hajlamosak vagyunk jelentéktelen dolgokkal terelni el a figyelmünket. Akkor már nem célravezetőbb egy fő zavaró tényezőt beiktatni, amit ki tud az agyunk okosan kapcsolni?

Csak arról lehet objektívan véleményt formálni, amit le tudunk mérni. A hatékonyságunk egyik mutatója a napi elvégzett feladatok vagy akár lezárt projektek száma. Több ingyenesen elérhető szoftver létezik, amivel mérni tudjuk a produktivitás mutatót, ilyen például a Toogl vagy a Harvest.

happy wheels