Gasztro
Június 1, a Tej világnapja: ünnepelj krémes-tejes házi pitével!
  • 2018. május 5.

Évezredek óta fogyasztjuk, az egyik legtermészetesebb táplálékunk, imádjuk magában inni, alapanyagként használjuk rengeteg recepthez, és akárki akármit mond (egészséges-nem egészséges, fogyókúrás-nem fogyókúrás), még jó sokáig hinni fogunk benne. Hát persze, hogy a tejről van szó!

A tej élet, erő, egészség. Nem is lehetne más, hiszen alkotórészei nem mások, mint a víz, a tejzsír, a különböző fehérjék, szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok. Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO június elsejét jelölte ki a tej világnapjának 2001-től – ünnepeld meg Te is ezt a napot egy csodás tejes süteménnyel!

Krémes-Tejes Házi Pite

HOZZÁVALÓK 12 darabhoz:

5 tojás

20 dkg cukor (még jobb, ha ennyi cukornak
megfelelő édesítővel csinálod)

10 dkg vaj

25 dkg liszt

1 liter (minél minőségibb, 3.5%-os) tej

Kevés vaníliaaroma, esetleg fahéj, mazsola

 

ELKÉSZÍTÉS:

Első lépésként válaszd szét a tojásokat és verd habosra a sárgáját a cukorral, a vajjal, a vaníliaaromával és a mazsolával (ha használsz hozzá)! Ehhez add a lisztet és a tejből annyit, hogy csomómentesre el tudd keverni. Amikor már massza állagú, akkor keverd hozzá a maradék tejet!

A fehérjéket verd kemény habbá, és apránként keverd a masszához, óvatosan, hogy ne törhessen össze a hab! A híg végeredményt töltsd egy kb. 40×20 cm-es, kivajazott-lisztezett tepsibe vagy muffinformákba, és tedd 160 fokra előmelegített sütőbe, majd süsd aranybarnára! Akkor lesz kész, amikor már barnás, de még remeg – ez az igazi tejes pite állag!


Érdekelnek további receptek? Akkor irány a Gasztro-rovat!

happy wheels