Kiemelt tartalom
“Az embernek brandet kell építenie maga köré, hogy sikeres legyen” – interjú Puskás Petivel
  • 2018. augusztus 8.

Énekes, színész, tehetségeket kutató zsűritag, tévés műsorvezető, előadóművész és -nem utolsósorban- a The Biebers nevű, sikert sikerre halmozó formáció frontembere. Puskás Petivel beszélgettünk.

Látszólag szinte követhetetlenül sok mindent csinálsz: játszol, a magyar könnyűzenei palettán igencsak előkelő helyen álló zenekarod van, ha úgy adódik, zsűrizel és tehetségeket kutatsz, tévés szerepléseket vállalsz. Az életed melyik szegmensét szereted most éppen a legjobban csinálni?

Alapvetően mindegyiket imádom. Most – fesztiválszezonban én azt mondanám, hogy jelenleg a zenekar az, ami előtérben van, hiszen az a saját gyermekem. Nincs mögötte egy főnök vagy egy intézmény, vagy én csinálom úgy, ahogy szeretném, vagy nem lesz belőle semmi. Természetesen imádom az X-Faktort, a színházat is csinálni, de alapvetően a The Biebers az, ami nem tudna nélkülem működni, ott érzem
a legfontosabbnak magam.

 

A Puskás Peti név gyakorlatilag már branddé nőtte ki magát – szándékos törekvésed ennyi helyen megjelenni, ottlenni (a reklámzenétől a tévés szerepléseken át a jótékonysággal foglalkozó social media-posztokig), vagy mondhatjuk, hogy ‘csak így alakult’?

Amikor a Megasztárban voltam, már akkor is gondoltam, hogy az embernek brandet kell építenie maga köré, hogy sikeres legyen – nekem akkor például Novák Péter volt ilyen, hiszen ha az ember rá gondol, rögtön tudja, ki ő: milyen ízlése, stílusa, megnyilvánulási formája van. Nálam talán a túlélési ösztön is belejátszott a brandépítésbe: ahhoz, hogy fennmaradhasson az ember, több lábon kell állnia. Amikor azt éreztem, hogy ‘na, ilyen még nem volt’, vagy hogy valamiből hiány van, igyekeztem azonnal meglépni a dolgot – nyilván voltak hullámvölgyek, hiszen amikor fiatal az ember, nehezebben kezeli saját magát, de ez már kezd kiegyenlítődni bennem. Szerintem az Instagram, a Facebook segítségével meg kell határozni, mit akarsz mutatni magadból – tudatos gondolkodást igényel, hogy meghatározzam, melyik irányba, milyen lendülettel menjek. Most az eddigi csúcsomon vagyok, de még rengeteget lehet fejlődni, csomó dolgot el szeretnék még érni.

 

Például miket?

Már most is elég jó helyen szerepel a The Biebers a zenei palettán, szeretnénk TOP-5-ös zenekar lenni. Ehhez át kell gondolnunk, mi az, amit ki kell emelnünk, amit még hozzá kell tennünk, amit meg kell variálnunk, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy az ember csak a nagy munka közben tanulja meg, hogy merre is kéne kanyarodnia az úton.

 

Nemrég jelent meg a The Biebers új klipje, a Dübörög a Ház, amiben az Emergency House halhatatlan slágerét dolgozzátok fel – ez egy kivételes alkalom volt, vagy mostantól retro jellegű, feldolgozásokra épülő dalokra (is) számíthatunk tőletek?

Az elmúlt egy-két évben nekem is feltűnt, hogy nagyon mennek a feldolgozás-számok. Nálunk ez úgy jött, hogy fel akartam pörgetni kicsit a zenekart, a dalokat, és elkezdtünk inspirációt keresni, ötletelgetni, hogy mi is állna jól nekünk – így jött a Dübörög a Ház. Elég megosztó a feldolgozásunk, de sikeres.

 

Hogyhogy váltottatok angol dalszövegekről magyarra? Koncepció, hogy egy dal melyik nyelven szülessen meg, vagy ad-hoc, ahogy jobban hangzik?

Amikor átváltottunk magyar szövegekre, azt gondoltuk, hogy így talán nagyobb közönséghez szólhatunk, talán jobban tudnak majd így azonosulni az emberek a dalokkal, és ez igaznak bizonyult – nemcsak velünk táncolnak, de velünk is énekelnek, jobban át tudják adni magukat a zenének.

 

Mit gondolsz: az igazán jó előadót a közönség és a közízlés formálja, vagy fordítva? Te hogy állsz ehhez a kérdéshez?

Egy előadónak érzékenynek kell lennie a közönségre, arra, hogy mi az, amit a közhangulat megérez, ami megüti a küszöböt. Más zenekarok is szoktak váltani, újítani, nyitni új stílusok felé, fontos, hogy egy előadó frissítse saját magát és átültessen új elemeket a zenéjébe.

 

Mik ezek az elemek, amiket szívesen átültetsz?

Van egy trend 4-5 éve, amit én nagyon szeretek, az a ’80-as évekbeli elektronika, rengeteget hallgatom. Egyébként az öcsém az, aki nekem újdonságokat mutogat, kiadóval is dolgozik, írja is a dalokat, így ő hiteles forrás számomra.

 

Idén már jó pár komoly fellépésetek volt, de még hátra van a nyár egy húzós hónapja: X-Faktor forgatások, Budapest Parkos Biebers koncert, stb. Van időd pihenni? Vagy egyik munkaterületed pihenteti veled a másikat?

Egy kicsit igen, az egyik feltölt a másikkal. Ha viszont van fél-egy napom -bár nyáron nem sok ilyen volt-, akkor elmegyek kirándulni a barátnőmmel, próbálok aktívan kikapcsolódni, imádok csöndben lenni. Mindig zaj van körülöttem, forgatások, koncertek, előadások, taps… Néha kell egy kis csend, ami feltölt.

 

Idén is zsűritag leszel az X-Faktorban. Hasonló hozzáállást-módszert tervezel, mint tavaly, vagy változtatsz a karaktereden? Hogy alakul ki, hogy ki lesz a szigorú és ki az engedékenyebb tag
a zsűriben? 

Ahogy a múlt évben mentoráltam, az alapjában véve improvizáció volt, éreztem, hogy valami új felé kell nyitnom. Jöjjenek az emberek, hadd lássam bennük a potenciált, sokkal többet ér egy egyedi előadó, mint egy középszerű énekes – idén is spontán leszek, ami jön majd, azt hozom.

Mit gondolsz, az X-Faktor újra meg tud újulni szerinted?

Az egész X-Faktornak van egy nagyon jó ázsiója – tavaly is nagyon szabadon gondolkodott az egész stáb, spontának voltunk, újítottunk, így újra hatalmas nézettséget hozott a műsor. Tök máshogy gondolkodunk most, mint pár éve: megváltozott az ingerküszöb, az egész zenei élet – kellemes csalódás volt a múlt évi X-Faktor, így idén is tervezzük, hogy kézzelfogható eredményeket hozunk.

 

Milyen fontos események, változások vannak most az életedben?

Először vegetáriánus lettem 9 hónapja, most pedig egy-két hónapja teljesen vegán vagyok a Föld védelmében – ha az ember a saját szemével látja, hogy mit is csináltunk a bolygónkkal, könnyebben jön
az elhatározás. A zenekarral koncertnapokon például húsmentes napot tartunk.

 

Nem nehéz ezt az életmódot fenntartani?

Most voltam egy fél napot Balatonföldváron, nem mondom, hogy sok vega meg vegán lehetőségekkel találkoztam, de tök izgalmas ez az élet és szerintem könnyebb megoldani, mint gondolnánk – én kifejezetten élvezem.

 

Hol találkozhatnak veled/veletek a rajongók augusztusban?

Lesz egy nagy bulink a Budapest Parkban augusztus 23-án, aztán a Strand Fesztiválon lépünk fel 24-én, 25-én pedig érkezünk a SZIN-re… Megtömjük a csapatáskát!

happy wheels