Kiemelt tartalom
“A fáradtság helyett inkább az izgatottság hajtott minket” interjú a Margaret Islanddel
  • 2018. október 4.

Ők nyitották a nyarat a Budapest Parkban, majd egy eseménydús, az ‘Útravaló’ című videósorozatban meg is örökített fesztiválszezon után bemutatták a harmadik nagylemezüket – ahogy tőlük megszokhattuk, a Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island tovább szárnyal a hazai könnyűzenei palettán. A nyárról, az új lemezről és a folytatásról kérdeztük őket.

Mikor májusban megnyitottátok a szezont a Parkban, akkor még a Junior Artisjus-díjról és nyári terveitekről faggattunk titeket, most pedig itt vagyunk, mindössze 4 hónappal később, és annyi minden történt veletek azóta, hogy felsorolni is nehéz… Hogy bírjátok a tempót?

V: Soha rosszabbat! 🙂 Augusztus elejéig az új lemezünkön dolgoztunk, így a turnébuszból mentünk stúdiózni vagy épp fordítva. Idén léphettünk fel a legtöbb fesztivál nagyszínpadán, és a körülöttünk ténykedő csapat is talán ezen a nyáron ért igazán össze. Számunkra ez a legfontosabb dolog.

B: Most először csináltunk lemezt a fesztiválszezon alatt és nagyon élveztük. Ki tudtuk próbálni az új ötleteket a koncerteken, és a közönség visszajelzései, a fesztiválos pörgés hajtott minket a stúdióban is.

K: Nagyon intenzív időszak volt, de érdekes módon mégsem viselt meg minket: a fáradtság helyett inkább az izgatottság hajtott minket, nagyon jó flow-ba kerültünk, és ez feltöltő volt, nem lemerítő.

A nyáron nemcsak koncerteztetek és ezerrel készülődtetek a harmadik nagylemezre, de még egy videósorozatot is készítettetek ‘Útravaló’ címmel. Milyen volt a forgatás? Fogtok még ilyen werkes, a kulisszák mögé betekintést engedő anyagokat csinálni?

V: Nagyon élveztük a forgatásokat, mivel végre nem csak mi hárman lehettünk a figyelem középpontjában, hanem jobban bemutathattuk a fesztivál helyszíneket, ahol idén felléphettünk, és ami a legfontosabb: a  fiúkat és a stáb tagjait, akik a barátaink és zenésztársaink is egyben. Darvas Bence volt az operatőrünk, akivel korábban a Hóvirág című dalunkhoz készült videóklippet forgattuk, és Budavári Balázs rendezőnk és Márton Attila vágónk segített a Red Bull csapatával karöltve összerakni egy egésszé a részeket.

B: Az új lemezen is található egy ‘Útravaló’ című dal, ami az elmúlt 4 évünkről, az utazásainkról szól. Tervezzük, hogy a vlogsorozat részeiből készítünk egy klipet hozzá még az ősszel.

K: Szerintem ez az Útravaló videósorozat nekünk is fontos emlék lesz a későbbiekben: amellett, hogy a közönségünk bepillanthatott kicsit a mindennapjainkba, nekünk is jólesett ilyen formában megörökíteni a mostani időszakunkat.

Meséljetek egy kicsit a tihanyi kompkoncertről! Egy ilyen szuper helyszínen elképesztő hangulatú lehetett a bulitok…

V: Mindig is szerettünk különleges helyeken zenélni ezért nagyon örültünk ennek a lehetőségnek! Eszméletlen érzés volt ennyi emberrel két kompot összekötve forogni a Balaton közepén és örömzenélni. Reméljük a közönség is maradandó élménnyel távozott. Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a jövőben is keresni fogjuk azokat
a helyszíneket és alkalmakat, amik nem a szokványos keretek között zajlanak.

B: Ilyenkor úgy érezzük, hogy a helyszín még egy lapáttal rátesz a koncertélményre és többet hoz ki belőlünk és a közönségből is. Például ilyen volt a Szigligeti vár tövében adott koncertünk is, ahová másodjára térhettünk vissza idén nyáron.

K: Tele vagyunk különleges helyszínötletekkel, van is egy erre vonatkozó “bakancslistánk”:) A kompkoncert is rajta volt!

Meséljetek egy kicsit az új lemezről! Már túlvagytok a bemutatón, talán le is csengett bennetek a koncert élménye – hogy fogadta a közönség?

V: Az új lemez elég eklektikus lett, amellett, hogy elkezdtünk kísérletezni, új műfajokat kipróbálni a zenénk gerince, a szövegközpontúság, a mondandó fontossága megmaradt. Ezen a lemezen van metál, népzene, elektronikus hangzásvilág, rap, Kristóf is énekel egy dalt és a fiúk is egyre több dalban vokáloznak, és természetesen megtalálhatóak a már talán megszokott akusztikos pop hangzású dalok is.

K: Szerettük volna megmutatni, hogy mennyire sokszínű, nyitott társaság vagyunk. Nem szerettük volna magunkat korlátok közé szorítani, inkább csak tágítani a határainkat, olykor a komfortzónán kívül.

B: Egy lemezbemutató mindig nagy kihívás, hiszen ilyenkor rengeteg új, a közönség számára még kevésbé ismert dalt játszunk. Nagyon meglepődtünk, hogy szinte az egész lemezt velünk együtt énekelték a Budapest Parkban.

Miben más ez a lemez Nektek, mint az eddigiek? Tartalmaz stílusbeli, gondolatisági változtatásokat?

V: Talán a szövegek tekintetében mélyebbre ástunk és felszínre hoztunk olyan dolgokat is, amikre eddig még nem volt példa, nem bújtunk el annyi természeti kép mögé talán, mint az első két lemezen. Ennél a lemeznél is segítségünkre volt a szövegek tekintetében Hujber Szabolcs és Bródy János, új hangként Kemény Zsófival kiegészülve.

B: Próbáltunk minél több új hangszert kipróbálni, kísérletezni. Így péládul az ‘Emlék lesz a kert’ utolsó refrénjében egy vonósnégyes játszik, a ‘Végtelen’-ben fúvós szekció szól, Gerendás Dani hangdrumozik az albumzáró ‘Csend’-ben, én pedig mandolinozni is megtanultam az ‘Útravaló’ kedvéért.

K: Az alkotói folyamat is másképp zajlott, mint korábban, az elején nagyon nehezen indult el, és sok elakadásunk volt menet közben is, nagyobb “meccseket” vívtunk meg mind egymással, mind önmagunkkal. De a végére nagyon szépen összeállt minden, visszataláltunk egymáshoz is.

A következő videóklipetek a Járom az utadat című dalhoz készül: hogy állnak a folyamatok, mikor láthatja a nagyközönség a kész művet?

V: Ha minden a terv szerint halad, október első felében láthatja a nagyérdemű először a klipet. Csodálatos stábbal dolgozhattunk együtt: Korom Anna volt a rendezőnk, Darvas Bence az operatőrünk, Erb Fanni a gyártásvezetőnk, és nem szeretném előre lelőni a poént a színészek tekintetében, de csodálatos tehetségekkel dolgozhattunk együtt, amiért nagyon hálásak vagyunk.

B: Az eddigi legösszetettebb klipünket forgattuk, sok szereplővel, több helyszínen. Nagyon komoly munkát végzett a stáb az előkészítésben és a forgatásokon.

K: Még mi sem láttuk a teljes klipet, nagyon kíváncsiak vagyunk a végeredményre!

Ha megnézi az ember a turnétok listáját, tisztán látni, hogy még elég sok fellépés vár rátok… Mikor tudtok pihenni?

V: Október 20-30 között van bő 10 napunk a  feltöltődésre, de a magam részéről én már alig várom, hogy nekiláthassunk az új terveink megvalósításának, mivel jövőre lesz 5 éves
a zenekar és rengeteg meglepetéssel készülünk!:)

happy wheels