InfoPont Ajánló Magazin
Balaton

Terülj-terülj asztalkám a szobádban

A zánkai gyöngyszem, a  Fügekert Bed & Wine tulajdonosai egy családi látogatás miatt gondolták úgy, hogy a vendégek elhelyezésére kellene egy nagyobb hely. Ez olyan jól sikerült, hogy ma már egy magas színvonalon élményt nyújtó vállalkozásról beszélhetünk, ami tartalmazza mindazt, amit egy vidéki turizmusra vágyó, igényes látogató csak remélni mer. Havas Miklós tulajdonossal beszélgettünk.

A Fügekert Bed & Wine-ban megszállókat otthonos szobák, kiváló ételek, minőségi borok, csend és nyugalom várja. Hogyan jellemeznéd a Fügekertet, annak szellemiségét?

A Fügekert Bed&Wine alapvetően egy gyerek és családbarát szálláshelynek indult, hiszen a feleségemmel, Timivel nekünk is két kisgyermekünk van és az ihletet is ők adták. A filozófiánk alapvetően az, hogy egy családias, meghitt környezetben mindenki olyan élményt és szolgáltatást kapjon, ami kiszakítja egy kicsit a hétköznapok valóságából. És ezt megpróbáljuk a lehető legmagasabb színvonalon nyújtani, nagy hangsúlyt fektetve a személyességre, amely a hely egyik legfontosabb eleme.

Milyen elképzelések voltak a fejetekben, amikor kialakítottátok a helyet?

A koncepció alapvetően az volt, hogy egy olyan helyet hozzunk létre, ami gyerekbarát és ahova mi is szívesen elmennénk. Mivel a nyaralás egyik legérzékenyebb pontja mindig a reggeli, ezért arra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy a szállóvendégek valami nagyon különlegeset kapjanak és a reggelire sem legyen gondjuk, ne nekik kelljen megcsinálni, mint egy apartmanban. Itt  jött be Tóth Attila séf barátom a képbe, aki két évvel ezelőtt, amikor nyitottunk,  segített kitalálni és megvalósítani a terülj-terülj asztalkám reggeli koncepciónkat. Ennek a lényege, hogy minden szobának készítünk egy terülj-terülj asztalkámat, telis-tele helyi kézműves finomságokkal, sajtokkal, felvágottakkal, lekvárokkal, friss péksüteményekkel, juice-okkal, spanyol kézműves kávéval.
A Fügekert két alappillére a szállás és a bor. Mennyire nyitjátok ajtótokat a csak étkezni vágyók felé?

Alapvetően nyitottak vagyunk a csak étkezni vágyókra, bejelentkezéssel lehet nálunk reggelizni minden nap, illetve vacsorázni is, hétvégén pedig bruncholni. Éppen ma kaptuk kézhez a Magyar Konyha kiadványát, ahol bekerültünk a 333 hely Ínyenceknek listájába, ami nagyon megtisztelő, csakúgy mint a We Love Balaton Top 7-es éttermi listája a Káli-medencében. De visszatérve a borra, mi kizárólag helyi borokat forgalmazunk. Együtt dolgozunk a Káli Kövek borászattal, akiknek nagyon szeretjük a borait, de van nálunk dörgicsei vörösbor a Pántlika Pincészetből, vagy néhány tétel a Lídia borházból Zánkáról vagy a Tagyon Birtokról. A borlapunk teljesen szubjektív, ami nekünk ízlik, az van rajta, általában pár tétel mindenből. Tervezzük, hogy minden szobába teszünk majd borhűtőt és így mindenki szabadon iszogathat a teraszon, zárás után is.

A házias és eredeti ízélmények lelőhelye a bisztrótok. Mit tartottatok fontosnak a konyha megformálásakor?

Bisztrónk még a szó szoros értelmében nincsen, csak egy kis teraszunk egy bárkonyhával, de ki tudja, lehet, hogy lesz majd Fügekert Bisztró is valamikor:) A séfünk  Pallag Dávid, aki korábban a Michelin-csillagos Tanti sous chef-je volt, nagyon érzi a gasztronómiát és szerintem egy klassz, brunch jellegű koncepciót alakítottunk ki közösen. Errre épül a vacsora menünk és a hétvégi brunchunk is, amit minden szombat-vasárnap 11-15h között lehet kipróbálni. Az étlapunk szezonális és táblás étlap, kizárólag helyi alapanyagokat használunk, van bruschettánk házi bazsalikom pestóval, kecskesajttal, ami zánkai bazsalikomból készül, melyet a Gyógynövényvölgyből veszünk vagy grillezett kecskesajtunk, ami Szentantalfáról érkezik. Az étlep menü rendszerben működik és fejenként három fogás választható.

A Káli-medence ideális helyszíne a családias, bisztrós szálláshelynek. Mi alapján választottátok ki Zánkát?

Magunk sem gondoltuk, hogy valaha Zánkán lesz egy nyaralónk illetve hogy egy panziót fogunk üzemeltetni. Öt évvel ezelőtt kerültünk ide, vettünk egy telket, egy apróhirdetésben találtunk rá, majd erre építettünk egy kis nyaralót. Persze a Káli-medencébe azonnal beleszerettünk és azon vettük észre magunkat, hogy jobban szeretünk itt lenni, mint Budapesten.

Van-e összefogás a helyszín vendéglátósai között a vidék fejlesztése érdekében?
Igen, abszolút. Mi ebben hiszünk és a négyévszakos Balatonban. Együtt szoktunk működni a Neked Főztemmel is Zánkán, sok vendégünk náluk ebédel vagy vacsorázik, a szálláshelyekkel, a Fészek Hotellel vagy a Tagyon Birtokkal is rendszeresen küldünk egymáshoz vendégeket, a Káli Kövek borászattal tavaly bor brunchot tartottunk ősszel.

Az Irie Maffia alapító-basszusgitárosa voltál. Jogász végzettséged is van. Hogyan váltál egyszer csak zánkai panziótulajdonossá?

Hú, ezt magam sem gondoltam volna. Ha valaki azt mondja öt éve, hogy ezzel fogok foglalkozni, valószínűleg megmosolygtam volna. Az egész vállalkozás ötlete egyébként a nyaralónkban, a kertben született meg,egy nyaralás alkalmával. A családunk egy része jött volna Franciaországból, de nálunk nem fért volna el minden unokatestvér  és ekkor kezdtem el júliusban szállást keresni. Mondhatom, hogy sehol nem volt hely. Így jött az ötlet, hogy csinálni kellene valamit.

A szálláshelyen rengetegen megfordulnak, sok a tennivaló, hiszen szálláshelyként és étteremként is működtök. Bővítitek is a Fügekertet. Milyen bővítésről van szó és mennyire veszel te részt a napi gyakorlati működésben? Mit élvezel ezen belül a legjobban?

Az egész projekt egyre komolyabb lett és hirtelen, mondhatni üstökösként robbantunk be a köztudatba. Én pedig hagytam magam sodródni az egésszel és mondhatom, hogy nagyon szeretem csinálni. Idén egy nagy ingatlanfejlesztésbe kezdtünk januárban, elkezdtük korszerüsíteni a másik épületünket, ahol kialakításra kerül majd további 6 szoba, egy közösségi tér reggelizővel és egy kis wellness. A fejlesztés tervezett befejezése idén év végén lesz, nyitás pedig 2020-ban.
Az első két év egyébként nagyon nehéz volt, rengeteg energiát kellett beletennem, én reggeliztettem, én csekkoltam be a vendégeket, este borral kínáltam őket, beszélgettem velük. De a projektben ugyanakkor kiélhetem a kreativitásomat, a feleségemmel csináltunk mindent, a design-t, a lakberendezést is Bana Timi találta ki, aki egyébként ügyvédként dolgozik, de rendkívül jó érzéke van az ilyesmihez. Most az új épületszárny tervezési munkálataiba bevontuk a Konkrét Stúdiót és Balogh Csaba építészt, akit vendégként ismertünk meg egyébként és úgy kértük fel, hogy a tervezésben segítsen. De alapvetően a design és a koncepció nem fog változni, amit mi találunk ki a feleségemmel, Timivel.
De az egészet nagyon szeretem csinálni, és szerintem a személyiségemból is adódik, hogy működik a dolog. Házigazdaként mindig jelen voltam/vagyok, és nagyon élvezem, hogy emberek között lehetek. Nagyon jó érzés, amikor boldog, elégedett vendégeket látok, akik kapnak egy élményt és ellazulnak, kiszakadnak a hétköznapokból. Mindenkinek szüksége van erre, egyre inkább, hogy kicsit lelassítson, töltődjön. Jó érzés, hogy élményt adsz az embereknek, kicsit olyan ez, mint anno a zenekarral egy koncert volt. Idén egyébként van már egy kis csapatunk, akik a reggelizetést és az éttermi részt viszik Pallag Dávid séf vezetésével, én pedig a házat menedzselem és üzletvezetőként, tulajdonosként vagyok jelen a napi működésben.

 

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Legyen tél vagy nyár a Renegade Hotel téged vár!

Bala

Játssz velünk és nyaralj a Balatonon!

Szabó Ildikó

Hozzánk vendégként érkezik és barátként távozik! – gyulai panzió ajánló

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben