InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

A Dolce Vita íze

Gasztrotúra Olaszországban?

Pár perc gondolkodás után már Grado felé vezetett az utunk, amely egy festői szigetecske Itália északi részén, a Trieszti-öbölben.

Már szárazföldön is megközelíthető két gáton keresztül Aquileia és Monfalcone felől. A kisvárost körbeöleli a tenger, végtelen hotelsor és apartmanházak épültek a tengerparti sétányra. Az óvárost az V. században a hunok elől menekülők építették ki, amely ma szűk sikátorokkal, kávéházi teraszokkal és izgalmas éjszakai élettel várja az ide érkezőket. A települést alig nyolcezren lakják, azonban a nyári szezonban százezerhez közelít a városban tartózkodók száma.

Aquileaban hamisítatlan olasz életérzéssel találkozunk.Megismerhetjük a csokoládékészítés rejtelmeit, a tésztakészítés kulisszatitkait és a híres lasagne rétegezésének fortélyait. Vitathatatlan, hogy a minőségi hozzávalókhoz való ragaszkodás a kultúrájuk szerves része. Érdemes egy sétát tenni a világörökség részeként számon tartott kisvárosban, gyönyörködni a bazilikában, vagy csak beülni egy isteni feketére a Mosaico cukrászdába.

Innen kőhajtásnyira találhatóak a falusi turizmus élvonalába tartozó La Fattoria és a Zoff farmok, ahol helyi alapanyagokból kiváló ételeket készítenek, amelyeket a helyi étteremben meg is kóstolhattok. Miközben hátul a bocik békésen legelésznek, pár méterre a biofarm vezetője által elkészített sajtkülönlegességeket ízlelhetünk. S egy rövid kitérő – a Zoff biofarm vezetője korábban a Ferrari Forma-1-es csapatnál technikai igazgatóként dolgozott, ma pedig boldogan él az eldugott településen. Míg a férj a mozzarella elkészítéséért felel, addig a felesége a húsféleségekért, sonkákért, szalámikért.

A prosciuttoról mindenki tudja, hogy ez AZ olasz sonka, de felejthetetlen élményt ad a saját orrunkkal is beleszagolni a San Daniele del Friuli területén érlelődő sonkák világába. A legenda szerint, ízét a közeli tenger és a hegyvonulatok levegőjének találkozása adja meg. Igazi kuriózum a közeli  manufaktúra, ahol balzsamecet kóstolón is részt vehetünk. Az iparból meggazdagodó Midolini-család manzanoi balzsamecet üzemében hétféle fából készült hordókban érlelik a nedűt, melyet akár évtizedekig tartó türelemmel és odafigyeléssel gondoznak, míg az asztalunkra nem kerül.

A gasztrotúra szervezésért és a felejthetetlen La dolce vita élményért köszönet jár a Termál-Egészségipari Klaszternek és a Marco Polo GEIE-nek.

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

„Tanulás nélkül nincs siker, ebben és a gyakorlásban hiszek” – Marco Bianchi

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben