Balaton
aGarami ajánlja – Az egész éves Balaton víziója nem álom többé
  • 2018. szeptember 7.

Éppen 50 évvel ezelőtt láttam meg a napvilágot a Balatonhoz nagyon közel Enyingen, ezért talán érthető is a vonzalmam a ‘nagy vízhez’. Mindig is szerettem ott nyaralni, de szerencsére télen is akad bőven annyi program, amiért érdemes az időt a Balatonnál tölteni, hiszen a “Balaton Télen-Nyáron Menő” – mondja a lellei és boglári vállalkozók összefogásával július elején megjelent őszi-téli programfüzet. A kezdeményezést 9 helyi vállalkozón kívül támogatta Balatonlelle és Balatonboglár önkormányzata is – a kiadványban tíz, egész évben nyitva tartó hely, valamint tizenöt program szerepel 2018 szeptemberétől 2019 májusáig, úgymint a Téli Vitorlás Versenysorozat, a Balatonlellei Karácsonyi Vásár és Adventi Gasztro Piknik, vagy az idei ősz újdonsága, a Kishegyi Kortyok és Falatok sikerére alapozott szintén kishegyi – október végén megrendezésre kerülő – Murci Fesztivál. A kiadványon kívül bemutatásra került a Lelle-Boglár Tekergő elektromos kisbusz, amivel tematikus programokat kínálnak a helyi vállalkozók egész évben. A kínálatban található bor-és pezsgőtúra, múzeumlátogatások, kalandprogram, sőt őszre időzítve készül egy Balatonlelle történetét és érdekességeit bemutató túra is. “A hangsúly az összefogáson van, nagyon boldog vagyok, hogy eljutottunk oda, hogy együtt tudunk az egész éves Balatonért tenni. a Lelle-Boglár Tekergő kisbusznak is az a célja, hogy a balatoni szezont ki tudjuk tolni, és a tó egy egész évben élő és lüktető turisztikai desztináció legyen” – mondta el Tóth Balázs, a Balatoni KÖR alelnöke. “Nagyon-nagyon örülök annak, hogy van valaki, aki nem csak városokban, hanem tágabb terekben gondolkodik, és ez az összefogás létrejöhetett!” – mondta Csere Andrea, Balatonboglár alpolgármestere.

Kenéz István (Balatonlelle polgármestere) így fogalmazott: “Ma itt történelmet írunk, hiszen az elmúlt években nagyon sok próbálkozás volt arra vonatkozóan, hogy a szezont meg kell hosszabbítani,és ez sajnos nem jött össze. Az utóbbi évek bebizonyították, hogy igenis lehet balatoni településeken a szezonon kívül is programokat szervezni úgy, hogy az érdeklődés nagy legyen!”

A programfüzet a Dél-Balatonra összpontosít, azonban az északi part sem marad téli programok nélkül: a Balatoni KÖR ötalkalmas gasztro piknik roadshow-t rendez, ahol találkozni lehet majd a BalatoniKÖR borászaival, éttermeseivel, cukrászdáival és pálinkafőzőivel. Az állomások között szerepel Sümeg, Badacsony, Balatonlelle, Köveskál, valamint Csopak is. Az egész éves Balaton népszerűsítését megcélzó kezdeményezéshez csatlakozott továbbá a Kultkikötő csapata is: “A Kultkikötő életében nem ez az első eset, amikor a trendekkel éppen ellentétes irányba, széllel szembe kormányozzuk a hajónkat. A magunk részéről már a kezdetektől elkötelezettek vagyunk a négy évszakos működés mellett. Már csak ezért is magától értetődő, hogy örömmel kapcsolódunk egy olyan összefogáshoz, ahol együtt gondolkodhatunk az egyévszakos Balaton sztereotípiájának lebontásáról. A Balaton nemcsak nyáron az igazi” – mondta Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

 

A szervezők abban bíznak, hogy az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva a sok programnak és egész évben nyitva tartó helyek gyarapodó számának köszönhetően egyre népszerűbb lesz a Balaton télen-nyáron.

happy wheels