InfoPont Ajánló Magazin
Gasztro

A kávézás rejtelmei sorozatunk folytatódik – 6. rész

Hol terem a kávé?

A kávécserje a “kávé-öv”-nek (Bean Belt) nevezett területeken él meg, ez az Egyenlítő két oldalán elterülő sáv, nagyjából a Rák- és a Baktérítő között. A legtöbb kávét adó ország Brazília, egymaga több kávét termel, mint a második helyezett, Vietnám és a harmadik, Kolumbia együttvéve. A minőség és mennyiség viszonyára jellemző, hogy a világversenyeken a versenyzők által gyakran választott panamai kávékból több mint 400 év alatt terem annyi, mint Brazília egyetlen éves termése…

A kávé útja

A kávészemek szüretelése a farmon kézzel történik, mert a szemek nem egyszerre érnek be. A farmer feladata és felelőssége, hogy minden egyes szem a tökéletes időpontban legyen leszüretelve. A szüret után az érett cseresznyére hasonlító szemeket még a farmon, vagy a közeli feldolgozó állomáson feldolgozzák. A folyamat során a gyümölcshúst külön választják a magoktól, a magokat tisztítják, majd szárítják.

Kávézás otthon

Gyakran kérdezik tőlünk a vendégeink, hogyan lehet finom kávét készíteni otthon, vagy az irodában? A válaszunk ilyenkor általában hosszú és kimerítő, de mindig két közös pont van benne: csak szemes kávét szabad venni, és az őrlőre kiemelt figyelmet kell fordítani. Mindkettőnek megvan a magyarázata: őrlés után a kávé nagyon gyorsan veszít az aromájából és ízéből, így az előre őrölt kávékból soha nem lehet megközelítőleg sem olyan finom italt készíteni, mint szemes kávéból. Az őrlésnél pedig fontos, hogy az őrlemény minél egyenletesebb legyen.

Kávé kilátással

A Batthyány téri Vásárcsarnok emeletén található különleges hangulatú Steamhouse Cafe-ban kizárólag világos pörkölésű Arabica kávékat használunk, ezért italaink ízben nagyon gazdagok, testesek, a megszokottól eltérően gyümölcsös ízűek. A kilátás a Dunára és a Parlamentre tovább növeli az élményt, amit a nálunk töltött idő adhat. Szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésre, hogy mindenki megtalálja nálunk a kedvenc italát, és szemes kávéként hazaszállítva, otthon is elkészíthesse!

 

Steamhouse Cafe

1011, Budapest, Batthyány tér 5-6.

info@steamhouse.hu

www.facebook.com/steamhousebudapest/

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

A kávézás rejtelmei sorozatunk folytatódik: 3.rész

Zalai Mariann

A kávézás rejtelmei I.

InfoPont

Dupla presszó egy italban: itt a COLD BREW!

InfoPont

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben