InfoPont Ajánló Magazin
Életmód

Boldog akarsz lenni? Ülj ki a napra!

Te is biztos tapasztaltad, hogy hangulatod is jobb, ha  napfényes reggelen indulsz munkába. Azokban az országokban, ahol magasabb a napsütéses órák száma, az emberek is optimistábbak, vidámabbak, boldogabbak. Elmondjuk, miért.
Amikor eleged van mindenből és fáradt is vagy, ülj ki a napra és töltsd fel tested-lelked. Ahogy a napsugarak elérik az arcod, bőröd, lelked is érezhetően fel fog melegedni.


Az amerikai Neurológiai, Ideggyógyászati és Pszichiátriai Szaklap nemrégiben készített tanulmánya szerint az emberek magasabb D vitamin szinttel rendszeresen jobban teljesítettek mind a memóriavizsgálatok, mind a hangulatukat és fizikai aktivitásukat célzó vizsgálatok során.  A tanulmány megerősíti azokat az orvosi tanulmányokat, amelyek kihangsúlyozzák a D vitamin és a kognitív funkciók közti szoros kapcsolatot.
A napfény nélküli élet depresszívvé teszi az embert a D vitamin bevitel hiánya miatt, amely nem tud felszívódni a bőrben. Sőt, még az alvás képességet is befolyásolja. Az alvásciklust irányító hormon, a melatonin fényérzékeny, így napfény nélkül a ciklusok felborulnak. Az alvás hiánya, vagy éppen a túl sok alvás hatással van az információ befogadó és továbbító képességünkre.
A tanulmány nem javasolja, hogy főjünk a napon, viszont kiemeli a napfény idegeinkre, testünkre, elménkre gyakorolt jótékony hatását.


Töltsd fel magad!  – tippek:

  • gondoskodj a napi D vitamin bevitelről: Magyarországon a felnőtteknek javasolt mennyiség minimum napi 200 NE, de a jótékony hatások eléréséhez ennél több bevitel javasolt. Az USA Endokrinológiai Társasága napi 400-1000 NE D-vitamin-bevitelt javasol 1 éves kor alatt, 600-1000 NE-t 1 éves kor fölötti gyermekeknek, míg 1500-2000 NE-t 18 évnél idősebbeknek.
  • figyelj a napvédelemre: 10 és 15 óra közötti napon tartózkodás esetén használj naptejet, UV- sugárzás elleni napszemüveget, ruházatot, különös tekintettel a gyermekekre!
  • készíts B tervet az esős napokra, amikor nem tudsz elég napfényhez jutni. Építsd be az étrendedbe a D vitaminban dús ételeket: lazac, tonhal, de bármilyen hal kiváló e célra. A magas zsírtartalmú tej, joghurt, tojássárgája és gomba mind D vitaminban dúskálnak.

A jó hír az, hogy itt a nyár, a nap ilyenkor süt ránk a legtöbbet, így várhatóan a kedvünkre se lehet senkinek panasza!

Olvass bele legújabb magazinunkba!

Ez is érdekelhet:

Így tarthatjuk meg az edzésre vonatkozó újévi fogadalmat

Glück Viktória

Stresszkezelés Virágterápiával

Bala

Szívférgesség – Csak egy szúnyogcsípés!

Bala

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket ( cookie - kat ) használ. Elfogadom Bővebben