Szórakozó
A 100 Tagú Cigányzenekar a Hagyományok Házában
  • 2019. június 17.

A Wikipedia szerint a Magyar Örökség és Hungarikum díjas 100 Tagú Cigányzenekar a világon egyedülálló együttes. Tagjai főleg cigány származású muzsikusok, a komolyzene mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát is játszanak. De azt tudták, hogy nevével ellentétben megalakulásakor 140 tagja volt, ma 138 van? Most ők és barátaik lépnek fel a Budai Vigadóban.

Harminc esztendeje léteznek, és töretlen népszerűségnek örvendenek. Megalakulásuk nem túl vidám történet: 1985-ben az akkori prímáskirály temetésére a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze és muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt id. Járóka Sándort.

Ekkor sokan úgy gondolták, nem csak ilyen fájdalmas eseménynek kellene összehoznia őket. Megfogalmazódott, hogy egy megszervezett nagy létszámú koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti a több éve fennálló szellemi űrt.

Június 23-án a magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei egy estére egy színpadon lépnek fel a Budai Vigadóban. A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar Sztár-zenekara egy igazi örömzenére invitálja a közönséget. Közismert dallamok egyedi hangszerelésben, virtuóz előadásmód, sztárfellépők és számos meglepetés várja a nézőközönséget a Hagyományok Házában.

A nyár egyik legkülönlegesebb koncertjén fellép a 100 Tagú Cigányzenekar Sztár-zenekara, Bonnyai Apolka zongoraművész, Pál István “Szalonna”, Radics Ferenc és Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjas hegedűművészek, Szalonna és Bandája.

A 100 Tagú Cigányzenekar, akiknek eredeti nevük “Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesület” volt, 2014. március 18-án „A ZENEKAR VILÁGHÍRŰ MŰVÉSZI ÉS HAGYOMÁNYŐRZŐ GYAKORLATA” néven bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, ezáltal mostantól JOGOSULT A HUNGARIKUM KITÜNTETŐ CÍM HASZNÁLATÁRA.

Nem mindennapi előadásaikat érdemes legalább egyszer mindenkinek meghallgatnia, kihagyhatatlan élmény!

További részletek:

Időpont: 2019. június 23. 19:00 óra

Helyszín: Hagyományok Háza, Budai Vigadó, 1011 Budapest Corvin tér 8.

Jegyek kaphatók: https://www.jegy.hu/program/a-100-tagu-ciganyzenekar-sztar-zenekara-es-baratai-106176

Főtámogató: Erzsébetváros Önkormányzata

Fővédnök: Vattamány Zsolt VII. kerület Polgármestere

Támogató: Hagyományok Háza”

happy wheels